KoncepcjaBadanKonkurencyjnosciPrzedsTur.pdf
(
113 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - ZZ_P10_04' KoncepcjaBadanKonkurencyjnosciPrzedsTur.DOC
Rafał
Kusa
, Adam
Peszko
Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie
KONCEPCJA BADA
İ
KONKURENCYJNO
ĺ
CI
PRZEDSI
Ħ
BIORSTW TURYSTYCZNYCH W MAŁOPOLSCE
1. Ranga turystyki w rozwoju Małopolski
Małopolska jest jednym z najatrakcyjniejszych turystycznie regionów Polski.
Na jej obszarze znajduj
Ģ
si
ħ
Kraków, Wieliczka, O
Ļ
wi
ħ
cim, Zakopane –
najcz
ħĻ
ciej, poza Warszaw
Ģ
, odwiedzane przez turystów zagranicznych miasta
Polski. W 2003 roku odwiedziło Małopolsk
ħ
blisko 8 mln turystów, w tym
przeszło 1 mln turystów zagranicznych. Podczas pobytu go
Ļ
cie krajowi wydali
Ļ
rednio 376 zł na osob
ħ
, za
Ļ
zagraniczni 966 zł. Daje to województwu rocznie
kwot
ħ
prawie 3,4 mld zł [2].
Jednym z wielu czynników determinuj
Ģ
cych wykorzystanie potencjału jakim
dysponuje Małopolska w sferze turystyki, s
Ģ
przedsi
ħ
biorstwa prowadz
Ģ
ce
działalno
Ļę
w zakresie organizowania imprez turystycznych i po
Ļ
redniczenia na
zlecenie klientów w zawieraniu umów o
Ļ
wiadczenie usług turystycznych, czyli
biura podró
Ň
y. W Centralnym Rejestrze Zezwole
ı
1
zgłoszonych jest 380
przedsi
ħ
biorstw prowadz
Ģ
cych działalno
Ļę
tego typu w Małopolsce, co stanowi
niemal 11% wszystkich tego typu przedsi
ħ
biorstw w Polsce [7].
Dla rozwoju turystyki w Małopolsce szczególne znaczenie maj
Ģ
podmioty
zajmuj
Ģ
ce si
ħ
obsług
Ģ
turystyki przyjazdowej. Działalno
Ļę
w tym zakresie
deklaruje ok. 50% biur podró
Ň
y, jednak zazwyczaj ma ona charakter marginalny
w porównaniu z prowadzon
Ģ
równocze
Ļ
nie obsług
Ģ
turystyki wyjazdowej.
Oznacza to,
Ň
e obsług
Ģ
turystyki przyjazdowej w Małopolsce zajmuje si
ħ
na
wi
ħ
ksz
Ģ
skal
ħ
kilkadziesi
Ģ
t biur podró
Ň
y
2
.
Uznaj
Ģ
c rol
ħ
tej grupy przedsi
ħ
biorstw dla rozwoju gospodarczego Małopolski
za istotn
Ģ
, podj
ħ
to badania
3
maj
Ģ
ce na celu okre
Ļ
lenie wewn
ħ
trznych (le
ŇĢ
cych po
stronie przedsi
ħ
biorstwa) czynników determinuj
Ģ
cych konkurencyjno
Ļę
biur
1
na mocy
Ustawy o usługach turystycznych
z dnia 29 sierpnia 1997r. wszystkie przedsi
ħ
biorstwa
prowadz
Ģ
ce działalno
Ļę
w zakresie organizowania imprez turystycznych i po
Ļ
redniczenia na zlecenie
klientów w zawieraniu umów o
Ļ
wiadczenie usług turystycznych uzyska
ę
musz
Ģ
zezwolenie, na
podstawie którego wpisywane zostaj
Ģ
z urz
ħ
du do Centralnego Rejestru Zezwole
ı
, prowadzonego
przez ministra wła
Ļ
ciwego do spraw turystyki (obecnie Ministerstwo Gospodarki, Pracy i Polityki
Społecznej)
2
w Forum Turystyki Przyjazdowej przy Polskiej Organizacji Turystycznej Małopolska
reprezentowana jest przez 20 podmiotów [7]
3
487
badania te prowadzone s
Ģ
w ramach prac własnych Zakładu Podstaw Zarz
Ģ
dzania Wydziału
Zarz
Ģ
dzania AGH (umowa nr 10/10.200.131)
podró
Ň
y. Zanim przejdziemy do szczegółowej koncepcji tych bada
ı
zastanówmy
si
ħ
nad istot
Ģ
konkurencyjno
Ļ
ci przedsi
ħ
biorstw turystycznych.
2. Istota konkurencyjno
Ļ
ci przedsi
ħ
biorstw turystycznych
Uniwersalne poj
ħ
cie konkurencyjno
Ļ
ci oznacza umiej
ħ
tno
Ļę
konkurowania,
a wi
ħ
c działania i przetrwania w konkurencyjnym otoczeniu.
Bardziej precyzyjnie konkurencyjno
Ļę
przedsi
ħ
biorstw jest definiowana jako
zdolno
Ļę
firm do podtrzymywania swojej bazy zaspokajania potrzeb klientów
i konsumentów poprzez bardziej sprawn
Ģ
poda
Ň
towarów i usług na coraz lepszych
warunkach cenowych i pozacenowych - lepszych od konkurentów [11, str.147].
W definicji tej wyst
ħ
puje element odniesienia cech obiektu, którego
konkurencyjno
Ļę
badamy, do cech innych obiektów. Oznacza to,
Ň
e
konkurencyjno
Ļę
jest cech
Ģ
relatywn
Ģ
, a wi
ħ
c tak
Ģ
, której znaczenie zakłada jaki
Ļ
typ relacji ł
Ģ
cz
Ģ
cej obiekt, o którym co
Ļ
orzekamy, z jakimi
Ļ
innymi obiektami
[10, str.49]. Dokonuj
Ģ
c oceny konkurencyjno
Ļ
ci stajemy zatem przed problemem
wyboru obiektów odniesienia, od których zale
Ň
y wynik oceny badanego podmiotu.
Zgodnie z jedn
Ģ
z najpopularniejszych współczesnych koncepcji
konkurencyjno
Ļę
w długim okresie jest wynikiem zdolno
Ļ
ci do budowania taniej
i szybciej od konkurentów, kluczowych kompetencji (
core competencies),
które
mog
Ģ
da
ę
pocz
Ģ
tek zupełnie nowym produktom. Kluczowe kompetencje mo
Ň
na
zidentyfikowa
ę
w przedsi
ħ
biorstwie na podstawie co najmniej trzech cech
[16, str.83-84]:
•
umo
Ň
liwiaj
Ģ
dost
ħ
p do ró
Ň
nych rynków
•
decyduj
Ģ
o dostrzeganych przez klientów korzy
Ļ
ciach, jakich dostarczaj
Ģ
produkty firmy
•
s
Ģ
trudne do imitacji.
Prawdziwym
Ņ
ródłem przewagi jest zdolno
Ļę
mened
Ň
erów do konsolidacji,
w skali całego przedsi
ħ
biorstwa, technologii i umiej
ħ
tno
Ļ
ci w kompetencje, które
pozwalaj
Ģ
pojedynczym jednostkom biznesowym szybko adaptowa
ę
si
ħ
do
zmieniaj
Ģ
cych si
ħ
warunków [16, str. 81].
Chodzi przy tym o wprowadzanie zmian, zanim konieczno
Ļę
zmiany stanie si
ħ
nieunikniona. Zdolno
Ļę
ta, okre
Ļ
lana mianem „strategicznej regeneracji” polega na
dynamicznym tworzeniu nowych modeli i nowych strategii prowadzenia
działalno
Ļ
ci gospodarczej odpowiednio do zmieniaj
Ģ
cych si
ħ
warunków [12, str.
68]. Firma, która zna i rozumie swoje otoczenie, a ponadto tworzy warianty
strategii i przydziela
Ļ
rodki szybciej ni
Ň
konkurenci, zyskuje decyduj
Ģ
c
Ģ
przewag
ħ
[12, str. 82].
Aby by
ę
na tym polu skutecznym potrzebne s
Ģ
umiej
ħ
tno
Ļ
ci czujnego
obserwowania otoczenia i szybkiego anga
Ň
owania (niekiedy w oparciu o bardzo
słabe, niezauwa
Ň
alne dla innych sygnały) posiadanych zasobów oraz zdobycia
dost
ħ
pu do tych, którymi przedsi
ħ
biorstwo nie dysponuje. Bystro
Ļę
, zdolno
Ļę
do
szybkich zmian i czujno
Ļę
na zmiany na rynku - s
Ģ
to cechy o wysokich kosztach
imitacji, tak wi
ħ
c mog
Ģ
one by
ę
Ņ
ródłem trwałej przewagi konkurencyjnej. Ta
przewaga trwa
ę
b
ħ
dzie dopóki cechy te b
ħ
d
Ģ
ekonomicznie warto
Ļ
ciowe, czyli
dopóki konkurencyjne otoczenie b
ħ
dzie podlega
ę
szybkim zmianom [3, str.631].
488
Za jeden z wyznaczników konkurencyjno
Ļ
ci współczesnych przedsi
ħ
biorstw
uzna
ę
zatem nale
Ň
y ich adaptacyjno
Ļę
, czyli zdolno
Ļę
dostosowania si
ħ
do
dokonuj
Ģ
cych si
ħ
w otoczeniu zmian, mierzona czasem, którego przedsi
ħ
biorstwo
potrzebuje na dokonanie tych zmian [1, str.199]. Jest to cecha niezwykle istotna
w odniesieniu do przedsi
ħ
biorstw funkcjonuj
Ģ
cych na rynku turystycznym, który
jest niezwykle podany na gwałtowne zmiany, których
Ņ
ródłem mo
Ň
e by
ę
zarówno
sytuacja polityczna i gospodarcza, jak i czynniki przyrodnicze.
Coraz cz
ħĻ
ciej spotka
ę
mo
Ň
na opinie,
Ň
e skutecznym sposobem poprawy
konkurencyjno
Ļ
ci przedsi
ħ
biorstwa jest nawi
Ģ
zywanie uprzywilejowanych relacji
z wybranymi partnerami ze swojego otoczenia [14, str.237]. Umiej
ħ
tno
Ļę
współpracy jest szczególnie istotna w przypadku biur podró
Ň
y, których działalno
Ļę
polega na ł
Ģ
czeniu w jeden produkt (usług
ħ
) usług cz
Ģ
stkowych
Ļ
wiadczonych
przez inne podmioty (linie lotnicze, hotele, restauracje, muzea, parki rozrywki).
Zdolno
Ļę
doboru wła
Ļ
ciwych kontrahentów i utrzymania z nimi trwałych relacji
wydaje si
ħ
niezwykle istotn
Ģ
umiej
ħ
tno
Ļ
ci
Ģ
.
Znaczenie tej umiej
ħ
tno
Ļ
ci znajduje swoje odbicie w koncepcji klastrów, czyli
przestrzennie skoncentrowanych skupisk przedsi
ħ
biorstw - jednocze
Ļ
nie
konkuruj
Ģ
cych i kooperuj
Ģ
cych ze sob
Ģ
w pewnych aspektach działalno
Ļ
ci oraz
instytucji i organizacji, powi
Ģ
zanych rozbudowanym systemem wzajemnych
relacji o formalnym i nieformalnym charakterze, opartych na specyficznej
trajektorii rozwoju (np. technologia lub rynki zbytu) [6, str. 45]. Wydaje si
ħ
,
Ň
e
Małopolska, skupiaj
Ģ
ca na swym obszarze ró
Ň
norodne atrakcje turystyczne,
a ponadto wiele wyspecjalizowanych przedsi
ħ
biorstw i organizacji
funkcjonuj
Ģ
cych w sferze turystyki mo
Ň
e by
ę
traktowana jako „turystyczny
klaster”. Umiej
ħ
tno
Ļę
wykorzystania potencjalnych mo
Ň
liwo
Ļ
ci jakie daje
funkcjonowanie w ramach klastra stanowi
ę
mo
Ň
e
Ņ
ródło przewagi konkurencyjnej
przedsi
ħ
biorstw.
Przedsi
ħ
biorstwa organizacji i po
Ļ
rednictwa w turystyce to w wi
ħ
kszo
Ļ
ci
mikroprzedsi
ħ
biorstwa zatrudniaj
Ģ
ce kilka osób. Tymczasem koncepcja
konkurencyjno
Ļ
ci przedsi
ħ
biorstw rozwin
ħ
ła si
ħ
na gruncie du
Ň
ych, cz
ħ
sto
mi
ħ
dzynarodowych przedsi
ħ
biorstw o zdywersyfikowanej produkcji. To one były
najcz
ħĻ
ciej przedmiotem bada
ı
i analiz, na podstawie których formułowano
wnioski dotycz
Ģ
ce konkurencyjno
Ļ
ci przedsi
ħ
biorstw. Tym samym mo
Ň
liwo
Ļ
ci
wykorzystania dotychczasowych do
Ļ
wiadcze
ı
badawczych s
Ģ
powa
Ň
nie
ograniczone.
Dodatkowym ograniczeniem jest fakt, i
Ň
biura podró
Ň
y to przedsi
ħ
biorstwa
usługowe, podczas gdy uwaga badaczy koncentrowała si
ħ
dotychczas głównie na
przedsi
ħ
biorstwach produkcyjnych. W
Ļ
wietle rozwa
Ň
a
ı
na temat
konkurencyjno
Ļ
ci rozró
Ň
nienie mi
ħ
dzy przedsi
ħ
biorstwami produkcyjnymi
i usługowymi jest niezwykle istotne, a uwarunkowane głównie ró
Ň
nicami w sferze
zasobów obu typów przedsi
ħ
biorstw. Planuj
Ģ
c badania konkurencyjno
Ļ
ci
przedsi
ħ
biorstw turystycznych konieczne b
ħ
dzie opracowanie metodologii
badawczej uwzgl
ħ
dniaj
Ģ
cej specyfik
ħ
tych przedsi
ħ
biorstw.
Celem bada
ı
jest ocena wpływu poszczególnych zasobów na sytuacj
ħ
przedsi
ħ
biorstw. Niezwykle pomocna dla doprecyzowania tego celu wydaje si
ħ
489
by
ę
koncepcja zaproponowana przez J.M. Stankiewicza, według której
konkurencyjno
Ļę
mo
Ň
na rozpatrywa
ę
jako system, na który składaj
Ģ
si
ħ
4 elementy [18, str.97]:
•
potencjał konkurencyjno
Ļ
ci, czyli system zasobów materialnych
i niematerialnych umo
Ň
liwiaj
Ģ
cych mu budowanie przewagi konkurencyjnej.
Zasoby te zaanga
Ň
owane s
Ģ
w ró
Ň
nych sferach funkcjonalnych, w których
wyró
Ň
ni
ę
mo
Ň
na odr
ħ
bne składniki potencjału konkurencyjno
Ļ
ci (np.
posiadanie własnych komórek badawczo-rozwojowych lub współpraca
z o
Ļ
rodkami naukowymi, stosowanie systemów zapewnienia jako
Ļ
ci,
kwalifikacje i przedsi
ħ
biorczo
Ļę
pracowników, renoma i unikalne umiej
ħ
tno
Ļ
ci
przedsi
ħ
biorstwa).
•
przewaga konkurencyjna (maj
Ģ
ca zawsze wzgl
ħ
dny charakter), która mo
Ň
e by
ę
rozumiana jako konfiguracja składników potencjału konkurencyjno
Ļ
ci
umo
Ň
liwiaj
Ģ
cych przedsi
ħ
biorstwu generowanie skutecznych instrumentów
konkurowania,
•
instrumenty konkurowania, czyli narz
ħ
dzia i sposoby pozyskiwania klientów.
To wła
Ļ
nie instrumenty konkurowania maj
Ģ
wywoła
ę
u kontrahentów
zainteresowanie ofert
Ģ
przedsi
ħ
biorstwa i sprawi
ę
, aby została ona oceniona
jako atrakcyjniejsza (za wzgl
ħ
du na warto
Ļę
u
Ň
ytkow
Ģ
b
Ģ
d
Ņ
emocjonaln
Ģ
) od
oferty konkurentów.
•
pozycja konkurencyjna. czyli miejsce na skali korzy
Ļ
ci ekonomicznych
i pozaekonomicznych, jakie przedsi
ħ
biorstwo dostarcza wszystkim swoim
interesariuszom, w porównaniu z miejscami zajmowanymi przez jego
konkurentów.
Rozpatruj
Ģ
c konkurencyjno
Ļę
w aspekcie pozycji i potencjału, za cel bada
ı
przyj
ħ
to ocen
ħ
wpływu poszczególnych zasobów (zwłaszcza niematerialnych),
okre
Ļ
lanych mianem składników
potencjału konkurencyjno
Ļ
ci
na
pozycj
ħ
konkurencyjn
Ģ
małopolskich biur podró
Ň
y. Takie podej
Ļ
cie mo
Ň
e by
ę
traktowane
jako pomoc przy podejmowaniu decyzji o alokacji
Ļ
rodków w przedsi
ħ
biorstwie,
jak równie
Ň
przy formułowaniu programów wsparcia dla przedsi
ħ
biorstw sektora
usług turystycznych.
Okre
Ļ
lmy najpierw czynniki, które wyznaczaj
Ģ
pozycj
ħ
konkurencyjn
Ģ
i sposób
ich pomiaru.
3. Czynniki okre
Ļ
laj
Ģ
ce pozycj
ħ
konkurencyjn
Ģ
przedsi
ħ
biorstwa
turystycznego
Pozycja konkurencyjna rozumiana jest najcz
ħĻ
ciej jako osi
Ģ
gni
ħ
cie
odpowiednio wysokiego udziału w rynku, mierzonego absolutnymi lub
wzgl
ħ
dnymi wska
Ņ
nikami. Analizuj
Ģ
c efekty działalno
Ļ
ci przedsi
ħ
biorstwa oprócz
udziału firmy w rynku brany jest pod uwag
ħ
wypracowany zysk oraz rentowno
Ļę
.
Wska
Ņ
niki te zazwyczaj rozpatrywane s
Ģ
w uj
ħ
ciu dynamicznym, co umo
Ň
liwia
ocen
ħ
kierunku i tempa zmian jakim podlegaj
Ģ
wyniki przedsi
ħ
biorstwa.
Wa
Ň
nym wyznacznikiem konkurencyjno
Ļ
ci przedsi
ħ
biorstwa jest niew
Ģ
tpliwie
równie
Ň
czas funkcjonowania na rynku. Fakt utrzymania si
ħ
na rynku przez okres
kilku lat niezbicie dowodzi, i
Ň
firma jest konkurencyjna.
ņ
adne badania i analizy
490
nie s
Ģ
w stanie podwa
Ň
y
ę
tej oceny - wszak wystawili j
Ģ
jedyni nieomylni
s
ħ
dziowie: konsumenci. Istotn
Ģ
słabo
Ļ
ci
Ģ
tego parametru jest konstatacja,
Ň
e krótki
okres funkcjonowania wcale nie musi oznacza
ę
niskiej konkurencyjno
Ļ
ci.
Przekonało si
ħ
o tym ju
Ň
wiele do
Ļ
wiadczonych, renomowanych firm, których
pozycja została powa
Ň
nie zagro
Ň
ona przez rynkowych „nowicjuszy”. Dotyczy to
szczególnie działalno
Ļ
ci usługowej, gdzie prosty pomysł wci
ĢŇ
mo
Ň
e doprowadzi
ę
do powstania gospodarczych imperiów [9, str.149]. Okazuje si
ħ
,
Ň
e we
współczesnej gospodarce nowe pomysły, dotycz
Ģ
ce zarówno produktów, jak
i szeroko rozumianych procesów ich dostarczania s
Ģ
atutem, który
Ļ
miało mo
Ň
na
przeciwstawi
ę
organizacyjnej doskonało
Ļ
ci firm posiadaj
Ģ
cych wieloletnie
do
Ļ
wiadczenie.
Rozwa
Ň
ania na temat wyznaczników pozycji konkurencyjnej dodatkowo
komplikuje fakt,
Ň
e ocena mo
Ň
e by
ę
dokonana z ró
Ň
nych punktów widzenia.
Innymi kryteriami kierowa
ę
si
ħ
b
ħ
d
Ģ
klienci firmy, wła
Ļ
ciciele, potencjalni
inwestorzy i mened
Ň
erowie [15, str.178].
W prezentowanych badaniach do oceny pozycji konkurencyjnej posłu
ŇĢ
:
1.
dynamika sprzeda
Ň
y
2.
rentowno
Ļę
sprzeda
Ň
y
Znaj
Ģ
c ju
Ň
miary stosowane do oceny pozycji konkurencyjnej przejd
Ņ
my
do sposobów okre
Ļ
lenia potencjału konkurencyjno
Ļ
ci.
4. Ocena potencjału konkurencyjno
Ļ
ci
Potencjał konkurencyjno
Ļ
ci to system zasobów materialnych i niematerialnych
umo
Ň
liwiaj
Ģ
cych przedsi
ħ
biorstwu budowanie przewagi konkurencyjnej.
ń
ródłem trwałej przewagi konkurencyjnej mog
Ģ
by
ę
te zasoby, które s
Ģ
warto
Ļ
ciowe, rzadkie, trudne do na
Ļ
ladowania i nie posiadaj
Ģ
substytutów. Mog
Ģ
by
ę
one postrzegane jako wi
Ģ
zki maj
Ģ
tku rzeczowego i nierzeczowego, wł
Ģ
cznie
z umiej
ħ
tno
Ļ
ciami kadry kierowniczej, procesami organizacyjnymi i procedurami
post
ħ
powania oraz informacjami i wiedz
Ģ
, jak
Ģ
dysponuje firma [4, str.625].
Wiele bada
ı
potwierdziło wpływ zarówno otoczenia, jak i zasobów
przedsi
ħ
biorstwa na jego wynik. Mimo pewnego zró
Ň
nicowania w poszczególnych
gał
ħ
ziach przemysłu, wpływ zasobów firmy jest wi
ħ
kszy ni
Ň
wpływ otoczenia.
Badania polegaj
Ģ
ce na ocenie wybranych zasobów i umiej
ħ
tno
Ļ
ci przedsi
ħ
biorstw
i odniesieniu tych ocen do wyników firmy wykazały,
Ň
e firmy, które buduj
Ģ
swoje
strategie na bazie wzajemnie powi
Ģ
zanych, skomplikowanych, zło
Ň
onych
społecznie, niematerialnych aktywów pokonuj
Ģ
firmy, które buduj
Ģ
strategi
ħ
w oparciu o maj
Ģ
tek rzeczowy. Ró
Ň
nice w zasobach i umiej
ħ
tno
Ļ
ciach, jakimi
dysponuj
Ģ
firmy mog
Ģ
mie
ę
charakter długookresowy i mog
Ģ
tłumaczy
ę
dlaczego
niektóre firmy konsekwentnie osi
Ģ
gaj
Ģ
lepsze wyniki od innych [3, str. 648-649].
W wyniku bada
ı
przeprowadzonych w
Ļ
ród 100 przoduj
Ģ
cych przedsi
ħ
biorstw
funkcjonuj
Ģ
cych na rynkach
Ļ
wiatowych oraz w Polsce do podstawowych
Ņ
ródeł
przewagi konkurencyjnej zaliczono: skuteczne działania marketingowe (76%
firm), szkolenie pracowników (67%), skuteczne kanały dystrybucji (58,5%),
zmiana stylu zarz
Ģ
dzania (47%), proces produkcji - modernizacja (46,5%), wzrost
innowacyjno
Ļ
ci firmy (46%), prace badawczo-rozwojowe (43,5%), wybór
dostawców (30,5%), zbudowanie nowej kultury organizacyjnej (26%) [8, str. 95].
491
Plik z chomika:
vixen
Inne pliki z tego folderu:
Atlas Swiata I Encyklopedia Ziemi.iso
(736130 KB)
ITAKA 2008 oferta wycieczek.pdf
(127709 KB)
beskid niski.pdf
(791 KB)
Stan i możliwości rozwoju małych i średnich obiektów hotelarskich w Euroregionie Nysa - wyniki badań.pdf
(585 KB)
Pomiar i doskonalenie procesów usługowych- met. serqual.pdf
(65 KB)
Inne foldery tego chomika:
Angielski
Dziecko
Ekonomia
Fotografia
Kulinaria
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin