BOCHENEK Z OWOCAMI I ORZECHAMI.doc

(180 KB) Pobierz
BOCHENEK Z OWOCAMI I ORZECHAMI

BOCHENEK Z OWOCAMI I ORZECHAMI

 

 

Składniki na 1 bochenek:

·         2 łyżeczki suchych drożdży

·         50 g cukru

·         2 łyżki ciepłej wody

·         2/3 szklanki (160 ml) ciepłego mleka

·         1 szklanka (150 g) mąki + dodatkowo 2 szklanki (300 g) mąki

·         1 jajko, roztrzepane

·         2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy

·         1 łyżeczka soli

·         pół łyżeczki cynamonu

·         100 g miękkiego masła

·         1/4 szklanki (40 g) sułtanek

·         1/4 szklanki (40 g) rodzynek

·         1/4 szklanki (40 g) suszonej porzeczki

·         1/4 szklanki (30 g) posiekanych orzechów włoskich, uprzednio podpieczonych

 

Do posmarowania:

·         1 żółtko

·         pół łyżki cukru

·         pół łyżeczki cynamonu

 

Wymieszać drożdże, 2 łyżki cukru i wodę w naczyniu, do momentu rozpuszczenia drożdży. Wlać mleko i przesiane 150 g mąki, wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, by drożdże 'ruszyły'.

 

Do wyrosniętego zaczynu dodać roztrzepać jajko, startą skórkę pomarańczową, 300 g mąki, sól, cynamon i pozostały cukier. Wrzucić miękkie masło, orzechy i owoce. Wymieszać. Wyrobić. Odstawić na około 1,5 h do podwojenia objetości, przykrywając ręczniczkiem.

 

Po tym czasie wyciągnąć ciasto na wysypaną mąką powierzchnię, zagnieść, uformować na kształt chlebka i wcisnąć w keksówkę o wymiarach 14 cm x 21 cm (uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą/kaszą manną). Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do porządnego napuszenia.

 

Żółtko roztrzepac z cukrem i cynamonem, przed samym pieczeniem posmarować chlebek.

 

Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC (przykryć od góry folią aluminiową, jeśli zacznie zbyt szybko 'łapać' kolor), następnie zmniejszyć temperaturę do 175ºC i piec kolejne 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć na kratkę, by wystygł.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin