ŁATWY CHLEB PSZENNO.doc

(106 KB) Pobierz
ŁATWY CHLEB PSZENNO – ŻYTNI

ŁATWY CHLEB PSZENNO – ŻYTNI

 

 

Składniki na zaczątek:

·         3 i 5/8 szklanki mąki pszennej, np. typ 650 (użyłam plain flour)

·         1 i 1/4 szklanki wody

·         1/2 łyżki soli

·         1/8 łyżeczki drożdży instant

 

 

Składniki wymieszać drewnianą łyżką (ciasto będzie dość gęste, choć klejące, ja zagniotłam). Przykryć folią i odstawić na 12 - 16 godzin.

 

Następnie dodać:

·         2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam plain flour)

·         7/8 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 (użyłam rye flour)

·         3/4 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000 lub 1850 (użyłam wholemeal flour)

·         1 i 1/2 szklanki wody

·         1/2 łyżki soli

·         1/2 łyżeczki drożdży instant

 

Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub mikserem. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 2,5 godziny do wyrośnięcia.

 

Uformować 2 bochenki lub przełożyć ciasto do dwóch keksówek wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami.

 

Bochenki posmarować olejem i obsypać mąką lub makiem lub sezamem (choć mi się nasiona nie chciały na nim trzymać). Odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.

 

Piec około 35 - 40 minut w temperaturze 220ºC. Studzić na kratce.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin