ŁATWY CHLEB PSZENNO – ŻYTNI
Składniki na zaczątek:
· 3 i 5/8 szklanki mąki pszennej, np. typ 650 (użyłam plain flour)
· 1 i 1/4 szklanki wody
· 1/2 łyżki soli
· 1/8 łyżeczki drożdży instant
Składniki wymieszać drewnianą łyżką (ciasto będzie dość gęste, choć klejące, ja zagniotłam). Przykryć folią i odstawić na 12 - 16 godzin.
Następnie dodać:
· 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam plain flour)
· 7/8 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 (użyłam rye flour)
· 3/4 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000 lub 1850 (użyłam wholemeal flour)
· 1 i 1/2 szklanki wody
· 1/2 łyżeczki drożdży instant
Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub mikserem. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 2,5 godziny do wyrośnięcia.
Uformować 2 bochenki lub przełożyć ciasto do dwóch keksówek wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami.
Bochenki posmarować olejem i obsypać mąką lub makiem lub sezamem (choć mi się nasiona nie chciały na nim trzymać). Odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.
Piec około 35 - 40 minut w temperaturze 220ºC. Studzić na kratce.
peter3