ZAPRAWA FUNABEN T.pdf

(115 KB) Pobierz
Producent: Zakłady Chemiczne "Organika-Sarzyna" w Nowej
Producent/Dystrybutor: Zakłady Chemiczne „Organika-Sarzyna” S.A.;
ul. Chemików 1, 37-310 Nowa Sarzyna.
Telefon:+48(17)241 32 31, fax.: +48(17)24 12 417, e-mail: zch@zch.sarzyna.pl
Z A P R A W A F U N A B E N T
Środek grzybobójczy formie proszku do zaprawiania na sucho lub w formie zawiesiny
wodnej o działaniu układowym i kontaktowym przeznaczony do zaprawiania ziarna siewnego
zbóż, nasion, cebul, karp i bulw przeciwko chorobom grzybowym roślin rolniczych,
warzywnych, ozdobnych i leśnych.
Zawartość substancji biologicznie czynnej:
karbendazym (związek z grupy benzimidazoli) - 20%,
tiuram (związek z grupy ditiokarbaminianów) - 45%.
Nr rej.MRiGŻ.-S-kr-419/95 z dnia 03.11.1995 r.
zmienione pismem Nr PR.or.4081-195/2003 z dnia 31.07.2003r.
oraz decyzją MRiRW Nr R - 108/2004o z dnia 03.03.2004 r.
Określenie toksyczności:
dla pszczół: nie dotyczy,
dla organizmów wodnych: bardzo toksyczny.
(R20) Działa szkodliwie przez drogi oddechowe.
(R41) Ryzyko poważnego uszkodzenia oczu.
(R50/53) Działa bardzo toksycznie na organizmy wodne, może powodować długo
utrzymujące się niekorzystne zmiany w środowisku wodnym.
Uwaga!
1. Zabrania się stosowania środka w strefie bezpośredniej ochrony ujęć wody oraz na
terenie uzdrowisk, otulin parków narodowych i rezerwatów.
2. Nie dopuścić do przedostania się środka do zbiorników i cieków wodnych.
223184693.012.png 223184693.013.png 223184693.014.png 223184693.015.png 223184693.001.png 223184693.002.png 223184693.003.png 223184693.004.png 223184693.005.png
2
ZAKRES STOSOWANIA I DAWKI
Zastosowanie zaprawy w postaci zawiesiny wodnej jest bezpieczniejsze, umożliwia
bezpyłowe wykonanie zabiegu.
Rośliny rolnicze.
Zboża ozime.
- pszenica ozima, pszenżyto ozime, jęczmień ozimy, żyto.
-pleśń śniegowa.
-Zalecana dawka: 200 g/100 kg ziarna lub z dodatkiem 800 ml wody/100 kg ziarna.
Zboża ozime i jare.
- pszenica ozima, pszenica jara.
-śnieć cuchnąca, śnieć gładka, zgorzel siewek.
-Zalecana dawka: 200 g/100 kg ziarna lub z dodatkiem 800 ml wody/100 kg ziarna.
- pszenżyto ozime, pszenżyto jare, jęczmień ozimy, jęczmień jary,
-zgorzel siewek.
-Zalecana dawka: 200 g/100 kg ziarna lub z dodatkiem 800 ml wody/100 kg ziarna.
- żyto.
-głownia źdźbłowa, zgorzel siewek.
-Zalecana dawka: 200 g/100 kg ziarna lub z dodatkiem 800 ml wody/100 kg ziarna.
- owies.
- głownia pyląca, głownia zwarta.
-Zalecana dawka: 300 g/100 kg ziarna lub z dodatkiem 1200 ml wody/100 kg ziarna.
- proso.
-głownia.
-Zalecana dawka: 300 g/100 kg ziarna.
Uwaga:
Ziarno prosa zaprawiać tylko na sucho.
- burak cukrowy, burak pastewny.
-zgorzel siewek.
-Zalecana dawka: 1200 g/100 kg ziarna lub z dodatkiem 5000 ml wody/100 kg nasion.
-rzepak ozimy, rzepak jary.
-zgorzel siewek.
-Zalecana dawka: 400 g/100 kg nasion.
- motylkowe grubo nasienne (łubin, bób, bobik, peluszka, wyka, fasola).
-zgorzel siewek.
223184693.006.png
3
-Zalecana dawka: 200 g/100 kg nasion lub z dodatkiem 800 ml wody/100 kg nasion.
- motylkowe drobnonasienne (koniczyna, lucerna, seradela).
-zgorzel siewek.
-Zalecana dawka: 300-400 g/100 kg nasion.
Wyższą dawkę środka stosować do zaprawiania nasion drobniejszych.
- groch.
- zgorzel siewek.
-Zalecana dawka: 400 g/100 kg nasion lub z dodatkiem 800 ml wody/100 kg nasion.
- trawy (rajgras wyniosły).
-głownia rajgrasu.
-Zalecana dawka: 1000 g/100 kg nasion.
Uwaga: Nasiona rzepaku, koniczyny, lucerny, seradeli i traw zaprawiać bez
dodawania wody (na sucho).
- warzywa, rośliny ozdobne i leśne (nasiona).
-zgorzel siewek.
-Zalecana dawka: 300-500 g/100 kg nasion.
Wyższą dawkę środka stosować do zaprawiania nasion drobniejszych.
- cebula wysadkowa, cebula dymka, czosnek.
-szara pleśń, biała zgnilizna
-Zalecana dawka: 400-600 g/100 kg cebul, ząbków.
Wyższą dawkę środka stosować do zaprawiania cebul i ząbków drobniejszych.
-Zalecane stężenie: 0,2%-0,4% (200-400 g środka w 100 litrach wody).
Wyższe stężenie środka stosować do zaprawiania cebul i ząbków drobniejszych.
Cebulę i ząbki zaprawiać poprzez moczenie w roztworze środka przez 10 minut.
- mieczyk (bulwy).
-fuzarioza.
-Zalecana dawka: 400-600 g/100 kg bulw.
Wyższą dawkę środka stosować do zaprawiania bulw drobniejszych.
-Zalecane stężenie: 0,5% (500 g środka w 100 litrach wody).
Bulwy zaprawiać poprzez moczenie w roztworze środka przez 30 minut.
- dalia (karpy).
-fuzarioza.
-Zalecane stężenie: 0,2% (200 g środka w 100 litrach wody).
Karpy dalii zaprawiać poprzez moczenie w roztworze środka przez 15 minut.
223184693.007.png 223184693.008.png
4
- tulipany (cebule).
-fuzarioza.
-Zalecane stężenie: 0,3% (300 g środka w 100 litrach wody).
Cebule zaprawiać poprzez moczenie w roztworze środka przez 15 minut.
UWAGI:
1. Zaprawiać tylko dobrze oczyszczony materiał siewny lub sadzeniakowy.
2. Zaprawianie wykonać najlepiej bezpośrednio przed siewem lub sadzeniem.
3. Zaprawiony materiał powinien być dokładnie i równomiernie pokryty środkiem.
4. Zaprawiony materiał może być użyty wyłącznie do siewu lub sadzenia. Nie wolno
przeznaczać go na cele konsumpcyjne ani na paszę.
5. Nie zaprawiać ziarna i nasion o wilgotności powyżej 16% ani uprzednio traktowanego
inną zaprawą.
6. Zaprawiony materiał siewny przechowywać w chłodnym, suchym i dobrze wietrzonym
magazynie.
7. Jeżeli zachodzi konieczność przechowywania ziarna lub nasion do następnego sezonu,
należy zbadać przed siewem zdolność kiełkowania.
OKRES KARENCJI (okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru i przeznaczenia do
konsumpcji): NIE DOTYCZY .
OKRES PREWENCJI DLA PSZCZÓŁ, LUDZI I ZWIERZĄT (okres zapobiegający
zatruciu): NIE DOTYCZY .
TECHNIKA ZAPRAWIANIA
Należy ściśle przestrzegać właściwego dawkowania środka.
Zaprawianie nasion przeprowadzać w zaprawiarkach bębnowych porcjowych napędzanych
mechanicznie lub ręcznie.
Zaprawianie przeprowadzać w zaprawiarkach mechanicznych o ruchu ciągłym lub
porcjowych, zgodnie z instrukcją obsługi danej zaprawiarki. Zaprawiać bez przerw w pracy
zbiornika zaprawiarki, aby uniknąć zasychania zaprawy.
A)
Zaprawianie na sucho,
B)
Zaprawianie na mokro.
223184693.009.png 223184693.010.png
5
Zawiesinę środka przygotować w oddzielnym naczyniu. Najpierw wlać odmierzoną ilość
wody, następnie dodać odpowiednią ilość środka i dokładnie wymieszać.
Cebulę wysadkową, cebulę dymkę i czosnek moczyć w zawiesinie 10 minut, bulwy
mieczyków 30 minut, karpy dalii i cebule tulipanów 15 minut.
SPORZĄDZANIE CIECZY UŻYTKOWEJ
Zawiesinę sporządzić w zbiorniku zaprawiarki lub w oddzielnym naczyniu.
Najpierw wlać odmierzoną ilość wody , następnie dodać odpowiednią ilość środka i dokładnie
wymieszać. Zaprawiony materiał siewny powinien być dokładnie i równomiernie pokryty
środkiem.
Po pracy aparaturę dokładnie oczyścić zgodnie z instrukcją danej zaprawiarki lub wymyć.
PRZECHOWYWANIE
(S15) Przechowywać z dala od źródeł ciepła.
(S47/49) Przechowywać wyłącznie w oryginalnym opakowaniu w temperaturze nie niższej
niż 0 o C i nie wyższej niż 25 o C.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
(S1/2) Przechowywać pod zamknięciem i chronić przed dziećmi.
(S13) Nie przechowywać razem z żywnością, napojami i paszami dla zwierząt.
(S20/21) Nie spożywać posiłków i napojów oraz nie palić tytoniu podczas stosowania środka.
(S22) Nie wdychać pyłu.
(S23) Nie wdychać par cieczy użytkowej.
(S24/25) Unikać zanieczyszczenia skóry i oczu.
(S26) W przypadku zanieczyszczenia oczu przemyć je natychmiast dużą ilością wody i
zasięgnąć porady lekarza.
(S27) Natychmiast zdjąć całą zanieczyszczoną odzież.
(S28) W przypadku zanieczyszczenia skóry natychmiast przemyć ją dużą ilością wody.
(S36/37/39) Nosić odpowiednią odzież ochronną, odpowiednie rękawice ochronne
i okulary/ochronę twarzy.
(S46)W razie połknięcia niezwłocznie zasięgnąć porady lekarza i pokazać mu opakowanie lub
etykietę.
C)
Zaprawianie cebul, ząbków, karp i bulw na mokro.
223184693.011.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin