Gazpacho.docx

(25 KB) Pobierz

Gazpacho

 

 


Gazpacho
Przygotowanie: 20 min.

Gotowanie: 0 min.

trudność: Proste

Cena: tanie

 

Składniki dla 4 osób:

 6 pomidorów 

 2-3 czerwone papryki 

 1 świeży ogórek 

 1 cebula (najlepiej czerwona) 

 2 ząbki czosnku 

 świeża bazylia 

 1/2 bagietki albo innego białego pieczywa (niekoniecznie) 

 150 g sera feta 

 2 duże łyżki oliwy 

 1 duża łyżka winnego octu 

 sól, czarny pieprz, szczypta chili 

 1 l wody

 

Przygotowanie: 
1. Czosnek, cebulę, paprykę, ogórek i pomidory czyścimy i obieramy ze skórki. Uwaga! Skórę usuwamy też z pomidorów i papryki! Pomidory wystarczy na chwilę zamoczyć w gorącej wodzie, żeby łatwo je  obrać. Jeśli chodzi o usunięcie skórki z papryki, tu sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Podpiekamy paprykę przez chwilę w piekarniku albo na grillu w temperaturze 200 stopni, potem zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie, a następnie obieramy, pomagając sobie nożem.


2. Pieczywo namaczamy przez chwilę w wodzie. Miksujemy wszystkie warzywne składniki, dodajemy odciśnięte z nadmiaru wody pieczywo. Jeśli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję, pieczywa nie dodajemy. 


3. Na koniec dodajemy dwie łyżki oliwy, winny ocet, sól i przyprawy do smaku. 


4. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny.


Gazpacho można podawać jako aperitif do większych koktajlowych kieliszków bez nóżki (jak na zdjęciu), gdzie wizualny efekt wzmacnia warstwa oliwy zmieszanej z bazylią. Jeśli chcesz tak udekorować gazpacho, nie dodawaj już oliwy do podstawowego przepisu. 

Gazpacho można też podawać jako klasyczną zupę w miseczkach, z dodatkiem rozgniecionej fety i listkami bazylii.


Moja rada:

W letniej wersji tego dania możemy wodę zastąpić taką samą ilością miąższu z arbuza (około 1 kg). Eliminujemy wtedy  z przepisu pieczywo i czosnek, bazylię zastępujemy świeżym koperkiem. Efekt – doskonała świeża przystawka. 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin