Zapiekanka z ziemniakami 1,2 kg ziemniak�w, 30 dag ostrego sera (warmi�ski, tyl�ycki, cheddar), 2 szklanki �mietany, 2 jajka, 1 �y�eczka �agodnej przyprawy curry lub my�liwskiej, 2 �y�ki posiekanej natki pietruszki, 2 �y�ki mas�a lub margaryny, 3 �y�ki tartej bu�ki, s�l, pieprz. Ziemniaki obra�, umy�, pokroi� w plasterki, obgotowa� 5 min w lekko osolonej wodzie i odcedzi�. Ser zetrze� na tarce. Naczynie �aroodporne wysmarowa� mas�em i posypa� bu�k� tart�. Uk�ada� w nim ziemniaki, przesypuj�c serem i przyprawami. Zala� potraw� �mietan� wymieszan� z jajkami, posypa� reszt� sera i przypraw. Zapieka� 25 min w piekarniku w temp. 200 st. C. Przed podaniem posypa� natk�. Jaja zapiekane po hiszpa�sku 6 jaj, 3 �y�ki posiekanej cebuli, 3 �y�ki posiekanej papryki, 4 �y�ki mas�a lub oleju, 4 �y�ki tartej bu�ki, 1/2 szklanki utartego sera ��tego Cebul� i papryk� sma�y� na rozgrzanym ma�le na z�oty kolor, prze�o�y� do p�askiego �aroodpornego naczynia. Ostro�nie wbi� jaja na jarzynki. Wymiesza� bu�k� z serem posypa� jaja, wstawi� naczynie do nagrzanego piekarnika ( 170 st. C ), piec do �ci�cia si� jaj. Ry� po chi�sku 250 g. ry�u, 4 dymki, 250 g. wo�owiny, bia�ko, 1/2 �y�eczki cukru, 2 �y�ki sosu sojowego, 5 �y�ek oleju s�onecznikowego, 2 �y�ki cherry lub bia�ego wytrawnego wina, 4 z�bki czosnku, �y�eczka m�ki ziemniaczanej, kawa�ek korzenia imbiru lub imbir w proszku, 3 listki kapusty peki�skiej, s�l, pieprz. Op�ukany ry� zagotowa� w p�torej szklanki osolonej wody. Zawin�� w koc. Odstawi� na 4 godz. Mi�so pokroi� w paski. Cebulki, szczypiorek, imbir i czosnek obra� i posieka�. Z cukru, po�owy sosu sojowego i cherry lub wina oraz m�ki ziemniaczanej i bia�ka sporz�dzi� marynat�. Marynowa� w niej mi�so 15 minut. Olej rozgrza� na patelni. Wrzuci� czosnek i cebul�, doda� mi�so z marynat� i imbir. Sma�y� na ostrym ogniu przez 2 minuty, ca�y czas mieszaj�c. Doda� reszt� alkoholu i sosu sojowego. po��czy� z ry�em, doda� s�l i pieprz, posypa� pokrojon� w paski kapust�. Suflet z gruyere`em 1 w�tr�bka drobiowa, 7,5 dag startego sera gruye`re, 6 dag mas�a, 7,5 dag m�ki, 0,5 l mleka, 4 jajka, 1 z�bek czosnku, 1 �y�eczka natki pietruszki, s�l, pieprz, 1 �y�ka mas�a do wysmarowania formy. Mas�o uciera� z m�k�, a� powstanie g�adka, jednolita masa. Nast�pnie mas� rozprowadzi� zimnym mlekiem, doprawi� sol�, pieprzem i wymiesza�. Gotowa� na wolnym ogniu 10 min. Otrzymany sos zestawi� z ognia. W�tr�bk� i czosnek drobno posieka� i razem z natk� wrzuci� do sosu. Nast�pnie po kolei dodawa� : ��tka, ser i pian� ubit� z bia�ek. Wymiesza�. Mas� prze�o�y� do formy sufletowej wysmarowanej mas�em (masa powinna wype�nia� tylko po�ow� formy, gdy� suflet podczas pieczenia bardzo uro�nie). Wstawi� do piekarnika nagrzanego do temp.180 st. C i piec 30 min. Na 5 min przed ko�cem pieczenia zwi�kszy� temp. do 200 st. C. Zapiekanka chlebowa 50 dag chleba graham, 3 �y�ki mas�a, 5 dag rodzynek, 1/2 l mleka, 3 jaja, cynamon, cukier waniliowy, sok z cytryny Kromki chleba posmarowa� mas�em i po�ow� z nich u�o�y� na dnie wysmarowanej t�uszczem formy. Rodzynki wymy�, os�czy� i posypa� warstw� chleba. Na rodzynki po�o�y� pozosta�e kromki chleba. Mleko, jaja, cynamon, sok z cytryny i cukier waniliowy wymiesza� i zala� u�o�ony chleb. powierzchni� posypa� stru�ynami mas�a. Wstawi� do nagrzanego piekarnika, zapiec. Podawa� z kompotem. Zapiekanka �niadaniowa 40 dag ziemniak�w, 1 czerwona papryka, 2 cebule, 10 dag boczku w�dzonego, 10 dag sera gouda, 4 jajka, 1/2 szklanki �mietany, 1 �y�ka natki pietruszki, ga�ka muszkato�owa, pieprz, s�l. Ziemniaki wyszorowa� pod bie��c� wod� i ugotowa� w �upinach. Ostudzi�, obra� i pokroi� w kostk�. Papryk� umy�, oczy�ci� z nasion i pokroi� w kr��ki. Cebul� obra�, op�uka� i pokroi� w kostk�, boczek pokroi� w paseczki. Ser zetrze� na tarce o drobnych otworach. Na patelni podsma�y� boczek, doda� cebul�, lekko podsma�y� na z�oty kolor. W�o�y� papryk� i wszystko sma�y� 5 min. Doda� ziemniaki, wymiesza� i sma�y� dalej, a� sp�d b�dzie mia� z�otobr�zowy kolor. Jajka wymiesza� ze �mietan�, serem, szczypt� startej ga�ki muszkato�owej, pieprzu, soli i ewentualnie pieprzu cayenne, wyla� na ziemniaki i dalej trzyma� na wolnym ogniu pod przykryciem, a� jajka si� zetn�, a ser roztopi. Podawa� na ogrzanym talerzu posypane natk� pietruszki. Zapiekanka k�trzy�ska 1 kurczak, 25 dag w�oszczyzny, 10 dag kie�basy szynkowej lub szynki, 10 dag schabu karkowego pieczonego, 20 dag pieczarek, 10 dag cebuli, 1 dag bu�ki tartej, 4 dag mas�a 5 dag ��tego ostrego sera, 2 dag ketchupu, zielenina sos: 1 dag m�ki, 4 dag mas�a 25 dag mleka, 12 dag �mietany, s�l, pieprz Kurczaka ugotowa� w niewielkiej ilo�ci wody z w�oszczyzn� wyj�� ko�ci mi�so pokroi� na kawa�ki. Szynk� i upieczony schab pokroi� w paski. Pieczarki podsma�y� z cebul� na do�� ostrym ogniu. Pokrojone mi�so po��czy� z pieczarkami ketchupem i przyprawami, wymiesza� z sosem beszamelowym. Przyrz�dzenie sosu: bia�� zasma�k� z m�ki i mas�a rozprowadzi� mlekiem, mieszaj�c zagotowa�, odstawi� z ognia, doda� �mietan� stale mieszaj�c. Przygotowan� mas� u�o�y� w posmarowanym mas�em i posypanym bu�k� tart� ogniotrwa�ym naczyniu, posypa� startym serem, po�o�y� na wierzchu kawa�ki mas�a. Wszystko zapiec w gor�cym piekarniku na rumiano. Podawa� posypan� zielenin�. Zapiekanka w�oska 2 20 dag makaronu (rurki, muszelki, krajanka), 20 dag pieczarek, 20 dag szynki w�dzonej, 2 puszki przecieru pomidorowego, 4 dag startego parmezanu, 2 cebule, 3 �y�ki mas�a, 2 z�bki czosnku, 1/2 �y�eczki oregano, 1 �y�ka natki pietruszki, s�l, pieprz. Makaron ugotowa� w osolonej wodzie na p�mi�kko, zala� zimn� wod� i odcedzi�. Naczynie �aroodporne wysmarowa� 1 �y�k� mas�a i w�o�y� do niego makaron. Cebul� i czosnek obra�, posieka�, zrumieni� na 1 �y�ce mas�a i doda� do klusek. Pieczarki oczy�ci�, op�uka�, pokroi� w plasterki i usma�y� na reszcie mas�a. Gdy woda z pieczarek odparuje, doda� pokrojon� szynk� i sma�y� jeszcze chwil�. Nast�pnie zawarto�� patelni wy�o�y� na kluski i wymiesza�. Przecier pomidorowy rozcie�czy� 1 szklank� wody, doda� s�l, pieprz, oregano, 2/3 parmezanu i wymiesza�. Kluski zala� sosem, opr�szy� reszt� parmezanu i zapieka� ok. 20-25 min w piekarniku, w temp. 180 st. C. Przed podaniem zapiekank� posypa� natk� pietruszki. Zapiekanka z kurczaka 15 dag makaronu (rurki, muszelki lub krajanka), 1/2 kurczaka gotowanego lub pieczonego (50 dag), 1 szklanka �mietany, 1/2 szklanki mleka, 5 plastr�w ananasa z puszki, 2 mandarynki, 4 �y�ki rodzynek, 1 jajko, 1 �y�ka mas�a, 1 �y�ka sosu sojowego, 1/2 �y�eczki przyprawy curry �agodnej, 1 �y�ka natki pietruszki, s�l, pieprz. Makaron ugotowa� w osolonej wodzie na p�mi�kko, zala� zimn� wod� i odcedzi�. Naczynie �aroodporne wysmarowa� mas�em i w�o�y� do niego makaron. Z kurczaka usun�� ko�ci, a mi�so pokroi� w kostk� i wy�o�y� na kluski. Rodzynki umy�, namoczy� w gor�cej wodzie i odcedzi�. Mandarynki obra�, podzieli� na cz�stki, ananasa os�czy�, pokroi� w kostk�. Mandarynki, ananasa i rodzynki doda� do makaronu i wymiesza�. Mleko i �mietan� po��czy�, doda� jajko, sos sojowy, curry, doprawi� sol� i pieprzem. Makaron z kurczakiem i owocami zala� sosem, wstawi� do rozgrzanego piekarnika na 15 - 20 min i zapieka� w temp. 180 st. C. Zapiekank� podawa� w tym samym naczyniu, posypan� natk� i ozdobion� owocami. Zapiekanka z ry�u i sera 3 szklanki ugotowanego na sypko ry�u, 3 �y�ki mas�a, p� szklanki posiekanej cebuli, �y�ka m�ki, s�l, pieprz, 3/4 szklanki mleka, 1 i 1/2 szklanki startego ��tego sera Mas�o rozgrza� w rondlu, w�o�y� cebul� razem z sol�, pieprzem, sma�y� na ciemnoz�oty kolor, zestawi� z ognia. Cebul� posypa� m�k�, wymiesza�, mieszaj�c wlewa� mleko, stale mieszaj�c podgrzewa�, a� sos zg�stnieje. Sos zestawi� z ognia, doda� ser, miesza�, a� ser si� stopi, w�o�y� ry�, ostro�nie wymiesza� widelcem, wla� do naczynia lub garnka wysmarowanego mas�em. Wstawi� do nagrzanego piekarnika (180 C), piec p� godziny.
MAXXDATA