Suflet czekoladowy.rtf

(7 KB) Pobierz
Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy

 

Składniki:

pół tabliczki twardej czekolady

pół szklanki mleka

3 jaja

3 łki cukru pudru

po 2 łki mąki i margaryny

pół łeczki zapachu waniliowego

uszcz do formy

l

 

Margarynę rozpuść, dodaj mą i dokładnie wymieszaj. Następnie przez 1-2 minuty ciągle mieszając podgrzewaj. Czekoladę połam na kawałki, włóż do rondelka, po czym dodaj 3 łki mleka. Składniki i podgrzewaj na małym ogniu (nieustannie mieszając), aż czekolada się rozpuści. Teraz dodaj resztę mleka, wymieszaj, doprowadź do wrzenia i stopniowo wlewaj do naczynia z masłem i mą.

 

Masę podgrzewaj na małym ogniu - stale mieszając - aż zgęstnieje i będzie odstawać od boków rondla. Dodaj cukier i zapach waniliowy, zagotuj i zestaw z ognia. Przygotuj jaja - rozbij je, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodawaj (po jednym!) do masy czekoladowej, stale ją mieszając.

 

Białka ubij z odrobiną soli na bardzo sztywną pianę. Pianę delikatnie, ale dokładnie wymieszaj z masą czekoladową. Żaroodporne naczynie wysmarowane tłuszczem napełnij do połowy wysokości przygotowaną masą. Wstaw natychmiast do bardzo gorącego piekarnika i zapiekaj bez przykrycia około 30 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin