Spaghetti z sosem pieczarkowym.rtf

(6 KB) Pobierz
Spaghetti z sosem pieczarkowym

Spaghetti z sosem pieczarkowym

 

Składniki:

100 g młodej zielonej cebuli

bek czosnku

200 g marchwi

2 łki oliwy z oliwek

1/4 l Bulionu drobiowego w płynie WINIARY (koncentrat)

łeczka soli

250 g spaghetti

400 g pieczarek

4 pomidory

pół łeczki soli

3 łki koncentratu pomidorowego

zmielony biały pieprz

2 łki siekanej natki pietruszki

 

Cebulę, czosnek, marchew oczyść, umyj i pokrój w kostkę. W dużym rondlu rozgrzej olej i przesmaż na nim cebulę i czosnek. Następnie dodaj marchew, przesmaż razem z cebulą i dolej rosół. Wszystko razem duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Teraz zagotuj 4 l osolonej wody, włóż spaghetti, zamieszaj raz i gotuj 12-13 minut w garnku bez pokrywki.

 

Umyte i osączone pieczarki pokrój w cienkie plasterki. Sparz pomidory, obierz je ze skórki, dokładnie usuń nasiona i nasady ogonków, pomidory pokrój w kostkę. Do duszonych jarzyn dodaj pieczarki i pomidory, gotuj je razem na małym ogniu przez 5 minut, po czym dodaj koncentrat pomidorowy.

 

Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Spaghetti wyłóż na półmisek, polej sosem i posyp zieloną pietruszką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin