Kurczak po polsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Kurczak po polsku

Kurczak po polsku

 

Składniki na 5 porcji:

kurczak (1,2-1,5 kg)

10-15 dag wątróbki drobiowej

czerstwa bułka

pół szklanki mleka

2 jaja

3 łki rodzynek

2 łki migdałów

czek natki pietruszki

gałka muszkatołowa

majeranek

pieprz

l

 

Umytego i osuszonego kurczaka natrzyj majerankiem i solą, zostaw w chłodnym miejscu na kilka godzin. Buł namocz w mleku. Wątróbkę razem z odciśnię buł zmiel, dodaj sparzone i osączone rodzynki, posiekane i obrane ze skórki migdały, jaja, posiekaną natkę. Całość przypraw pieprzem, solą i gał, po czym dobrze wymieszaj.

 

Kurczaka nadziej przygotowanym farszem, zaszyj lub zepnij wykałaczkami i ułóż w brytfannie. Piecz pod przykryciem w temperaturze około 200°C, podlewając co kilka minut gorą wodą. Upieczonego kurczaka przełóż na ogrzany półmisek i polej sosem.

 

Podawaj z pieczonymi ziemniakami i surówką z selera, marchwi i jabłek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin