Kurczak duszony z warzywami
Składniki na 6 porcji:
kurczak (około 1,5 kg)
2 pory
3 cebule
3 marchewki
2 ząbki czosnku
szklanka ryżu
łyżka Bulionu drobiowego w płynie WINIARY
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
puszka zielonego groszku
sól
pieprz
Kurczaka podziel na części i razem z pokrojonymi na kawałki dwiema cebulami, czosnkiem, porami i marchewką umieść w garnku, zalej bulionem przygotowanym według przepisu na opakowaniu, przypraw do smaku i poddaj duszeniu przez pół godziny, a następnie i kurczaka, i warzywa wyjmij z bulionu.
Stop na patelni masło, wsyp mąkę, poczekaj, aż się zrumieni i wlej otrzymaną zasmażkę do bulionu, dodając trzecią - posiekaną - cebulę. Przypraw sos do smaku solą i pieprzem, włóż do niego kurczaka i warzywa i zostaw na ogniu przez następne 25 minut.
Wrzuć ryż do 2 szklanek osolonej wody, ugotuj go w ciągu 20 minut i wymieszaj z odcedzonym groszkiem. Oblanego sosem kurczaka wyłóż na ryż.
MAXXDATA