Kurczak duszony z warzywami.rtf

(6 KB) Pobierz
Kurczak duszony z warzywami

Kurczak duszony z warzywami

 

Składniki na 6 porcji:

kurczak (około 1,5 kg)

2 pory

3 cebule

3 marchewki

2 ząbki czosnku

szklanka ryżu

łka Bulionu drobiowego w płynie WINIARY

2 łki masła

2 łki mąki

puszka zielonego groszku

l

pieprz

 

Kurczaka podziel na części i razem z pokrojonymi na kawałki dwiema cebulami, czosnkiem, porami i marchewką umieść w garnku, zalej bulionem przygotowanym według przepisu na opakowaniu, przypraw do smaku i poddaj duszeniu przez pół godziny, a następnie i kurczaka, i warzywa wyjmij z bulionu.

 

Stop na patelni masło, wsyp mą, poczekaj, aż się zrumieni i wlej otrzymaną zasmaż do bulionu, dodając trzecią - posiekaną - cebulę. Przypraw sos do smaku solą i pieprzem, włóż do niego kurczaka i warzywa i zostaw na ogniu przez następne 25 minut.

 

Wrzuć ryż do 2 szklanek osolonej wody, ugotuj go w ciągu 20 minut i wymieszaj z odcedzonym groszkiem. Oblanego sosem kurczaka wyłóż na ryż.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin