Filety z marynaty.rtf

(6 KB) Pobierz
Filety z marynaty

Filety z marynaty

 

Składniki na 4 porcje:

4 piersi z kurczaka

7 łek oleju

2 łki białego wytrawnego wina lub octu winnego

pomarańcza

cytryna

biały pieprz

l

papryka słodka

 

Pomarańczę i cytrynę opłucz i skórkę cienko obierz, pokrój w paseczki i sparz wrzątkiem, a z miąższu wyciśnij sok.

 

Pięć łek oleju wymieszaj z winem lub bulionem i obydwoma sokami, po czym przypraw solą, pieprzem i papryką.

 

Mięso umyj, osusz, lekko rozbij, włóż do miski, zalej marynatą i wstaw na godzinę do lodówki. Kurczaka osącz z marynaty i upiecz na grillu lub usmaż na patelni po około 12 minut z każdej strony, używając reszty oleju.

 

Podawaj filety udekorowane paseczkami cytrusów.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin