Filety z marynaty
Składniki na 4 porcje:
4 piersi z kurczaka
7 łyżek oleju
2 łyżki białego wytrawnego wina lub octu winnego
pomarańcza
cytryna
biały pieprz
sól
papryka słodka
Pomarańczę i cytrynę opłucz i skórkę cienko obierz, pokrój w paseczki i sparz wrzątkiem, a z miąższu wyciśnij sok.
Pięć łyżek oleju wymieszaj z winem lub bulionem i obydwoma sokami, po czym przypraw solą, pieprzem i papryką.
Mięso umyj, osusz, lekko rozbij, włóż do miski, zalej marynatą i wstaw na godzinę do lodówki. Kurczaka osącz z marynaty i upiecz na grillu lub usmaż na patelni po około 12 minut z każdej strony, używając reszty oleju.
Podawaj filety udekorowane paseczkami cytrusów.
MAXXDATA