Polędwica wieprzowa w sosie barbecue
Składniki na 5 porcji:
75 dag polędwiczek wieprzowych
3 łyżki masła
duża cebula (obrana i drobno posiekana)
3/4 szklanki Bulionu wołowego WINIARY z kostki
3 pomidory
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
marynata:
łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki sosu sojowego
4 łyżki keczupu
łyżka miodu,
łyżeczka ostrej musztardy
szczypta chili
cukier, sól, pieprz
Mięso pokrój w poprzek włókien na 4-centymetrowe kawałki. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, zalej mięso i odstaw je (pod przykryciem) na 30 minut (lub dłużej). Pomidory umyj, sparz, zdejmij skórkę, pokrój w półplastry.
W rondlu na rozgrzanym maśle podsmaż osączone z marynaty mięso i posiekaną cebulę. Smaż je, mieszając, na dużym ogniu, a gdy cebula zacznie się rumienić, wlej bulion i zagotuj. Rondel nakryj i duś potrawę przez 30 minut. Miękkie mięso wyjmij na ogrzany półmisek i trzymaj w cieple (np. w nagrzanym piekarniku), a do rondla wlej marynatę i odparowuj, tak by pozostał gęsty sos. Dodaj do niego pokrojone pomidory i gotuj 3-4 minuty. Tym sosem polej mięso, posyp je natką.
Podawaj ze smażonym ryżem i surówką.
MAXXDATA