Polędwica wieprzowa w sosie barbecue.rtf

(7 KB) Pobierz
Polêdwica wieprzowa w sosie barbecue

Polędwica wieprzowa w sosie barbecue

 

Składniki na 5 porcji:

75 dag polędwiczek wieprzowych

3 łki masła

duża cebula (obrana i drobno posiekana)

3/4 szklanki Bulionu wołowego WINIARY z kostki

3 pomidory

łka drobno posiekanej natki pietruszki

marynata:

łka oliwy z oliwek

3 łki sosu sojowego

4 łki keczupu

łka miodu,

łeczka ostrej musztardy

szczypta chili

cukier, sól, pieprz

 

Mięso pokrój w poprzek włókien na 4-centymetrowe kawałki. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, zalej mięso i odstaw je (pod przykryciem) na 30 minut (lub dłej). Pomidory umyj, sparz, zdejmij skórkę, pokrój w półplastry.

 

W rondlu na rozgrzanym maśle podsmaż osączone z marynaty mięso i posiekaną cebulę. Smaż je, mieszając, na dużym ogniu, a gdy cebula zacznie się rumienić, wlej bulion i zagotuj. Rondel nakryj i duś potrawę przez 30 minut. Miękkie mięso wyjmij na ogrzany półmisek i trzymaj w cieple (np. w nagrzanym piekarniku), a do rondla wlej marynatę i odparowuj, tak by pozostałsty sos. Dodaj do niego pokrojone pomidory i gotuj 3-4 minuty. Tym sosem polej mięso, posyp je natką.

 

Podawaj ze smażonym ryżem i surówką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin