Afrykański gulasz
Składniki:
60 dag cielęciny bez kości
1,5 szklanki Bulionu drobiowego WINIARY
po 2 duże mięsiste pomidory i cebule
3 czerwone papryki
3 łyżki oleju
sok i otarta skórka z jednej cytryny
20 dag orzeszków ziemnych
sól, pieprz
Zagotuj bulion z pieprzem, pokrojoną jedną cebulą oraz sokiem i otartą skórką z cytryny. Włóż umytą cielęcinę i ugotuj ją pod przykryciem na niewielkim ogniu, co potrwa około 20 minut, po czym będzie można mięso wyjąć, osuszyć i pokroić w paski. Pół drugiej cebuli pokrój w plastry, paprykę w półpierścienie, a obrane ze skórki pomidory w ćwiartki.
Pokrojone w paski mięso szybko obsmaż na oleju w rozgrzanym płaskim rondlu, dodaj paprykę, cebulę i pomidory i - mieszając - jeszcze chwilę podsmaż. Następnie wlej 3/4 szklanki odparowanego i przecedzonego wywaru z cielęciny, wrzuć posiekane orzeszki i duś pod przykryciem przez około 20 minut. Pod koniec duszenia dodaj drobniutko pokrojoną pozostałą połówkę cebuli, dosól całość do smaku i wymieszaj.
Podaj z ryżem lub makaronem.
MAXXDATA