Afrykański gulasz.rtf

(6 KB) Pobierz
Afrykañski gulasz

Afrykański gulasz

 

Składniki:

60 dag cielęciny bez kości

1,5 szklanki Bulionu drobiowego WINIARY

po 2 duże mięsiste pomidory i cebule

3 czerwone papryki

3 łki oleju

sok i otarta skórka z jednej cytryny

20 dag orzeszków ziemnych

l, pieprz

 

Zagotuj bulion z pieprzem, pokrojoną jedną cebulą oraz sokiem i otartą skórką z cytryny. Włóż umytą cielęcinę i ugotuj ją pod przykryciem  na niewielkim ogniu, co potrwa około 20 minut, po czym będzie można mięso wyjąć, osuszyć i pokroić w paski. Pół drugiej cebuli pokrój w plastry, paprykę w półpierścienie, a obrane ze skórki pomidory w ćwiartki.

 

Pokrojone w paski mięso szybko obsmaż na oleju w rozgrzanym płaskim rondlu, dodaj paprykę, cebulę i pomidory i - mieszając - jeszcze chwilę podsmaż. Następnie wlej 3/4 szklanki odparowanego i przecedzonego wywaru z cielęciny, wrzuć posiekane orzeszki i duś pod przykryciem przez około 20 minut. Pod koniec duszenia dodaj drobniutko pokrojoną pozostałą połówkę cebuli, dosól całość do smaku i wymieszaj.

 

Podaj z ryżem lub makaronem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin