Zapiekanka z ziemniakami
1, 2 kg ziemniaków, 30 dag ostrego sera (warmiński, tylżycki, cheddar), 2 szklanki śmietany, 2 jajka, 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry lub myśliwskiej, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki masła lub margaryny, 3 łyżki tartej bułki, sól, pieprz.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, obgotować 5 min w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Ser zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Układać w nim ziemniaki, przesypując serem i przyprawami.
Zalać potrawę śmietaną wymieszaną z jajkami, posypać resztą sera i przypraw.
Zapiekać 25 min w piekarniku w temp. 200 st. C. Przed podaniem posypać natką.
MAXXDATA