Zapiekanka z łazanek i kapusty
Składniki:
ciasto:
50 dag mąki
3 jaja
łyżka oleju
3-4 łyżki wody
sól
dodatki:
70 dag białej kapusty
20 dag cebuli
3 łyżki margaryny
2 łyżki tartej bułki
tłuszcz do formy
liść laurowy
pół łyżeczki mielonego pieprzu
5 sproszkowanych ziaren jałowca
Na początku przygotuj dość twarde ciasto (dodając potrzebną ilość wody). Dobrze je wyrób i przykryte odstaw na 15 minut. Następnie rozwałkuj na 3-4 bardzo cienkie placki, które przesusz, posyp mąką i pokrój na paski szerokości około 1cm. Składaj po kilka pasków i krój w poprzek na kwadraciki, po czym rozrzuć na stolnicy, przesypując mąką, na koniec przesusz. Łazanki gotuj w osolonej wodzie (bez przykrycia) przez 10 minut. Gdy będą miękkie, odcedź je, przelej gorącą wodą i osącz. Kapustę pokrój na kawałki i ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie, po czym odcedź, osącz, a następnie drobno pokrój.
Teraz przygotuj cebule. Posiekaj je, zrumień na margarynie, po czym połącz z kapustą i duś razem około 10 minut. Dodaj pieprz, zmielony liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, sól i wymieszaj z łazankami. Potrawę włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i posyp tartą bułką. Zapiekaj w gorącym piekarniku (bez przykrycia) około 20 minut, aż wierzch się zarumieni.
MAXXDATA