Zapiekanka z brukselki, ziemniaków i grzybów.rtf

(7 KB) Pobierz
Zapiekanka z brukselki, ziemniaków i grzybów

Zapiekanka z brukselki, ziemniaków i grzybów

 

Składniki na 4 porcje:

60 dag brukselki

6 ziemniaków (60 dag)

duża cebula

5 dag suszonych borowików lub podgrzybków (lub 50 dag pieczarek)

2 jaja ugotowane na twardo

marchewka (12 dag)

6 łek startego sera edamskiego

1,5 pęczka natki pietruszki

1,5 łki masła

łka oleju

l

pieprz

do przygotowania naczynia:

1,5 łki masła

2 łki bułki tartej

 

Grzyby umyj, zalej 3/4 szklanki posolonej wody, gotuj 30 minut, osącz i pokrój w paski. Marchewkę oczyść, umyj, gotuj 20 minut w lekko posolonej wodzie i pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżą wodą i gotuj 20 minut w posolonej wodzie, a następnie ostudź, obierz i pokrój w plastry. Brukselkę oczyść, umyj, ugotuj w posolonej wodzie i osącz. Cebule obierz, pokrój w kostkę i zrumień na oleju. Ugotowane jajka obierz i pokrój w plastry.

 

Teraz przygotuj naczynie do zapiekania: wysmaruj je masłem i wysyp buł tartą, po czym ułóż warstwę ziemniaków, posyp solą i pieprzem oraz zrumienioną cebulę i plasterki marchewki. Następnie ułóż warstwę brukselki i plastry jajek, całość obficie posyp natką, oprósz solą i pieprzem. Wyłóż grzyby, znowu posyp natką, oprószyć solą i pieprzem. Na koniec skrop roztopionym masłem, posyp serem i zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Podawaj z sałatą i pieczywem.  

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin