Sakiewki z indyka
Składniki na 6 porcji:
40 płatków mrożonego ciasta won ton
olej do głębokiego smażenia
nadzienie:
40 dag mielonego mięsa indyka
10 dag szynki
4 cebulki dymki
łodyga selera naciowego
3 łyżki posiekanych pędów bambusa (z puszki)
łyżka sosu sojowego
ząbek czosnku
łyżeczka otartego świeżego imbiru
do dekoracji:
szczypiorek
Przygotowanie potrawy zacznij od rozmrożeni ciasta. Szynkę, dymkę, seler i pędy bambusa drobno posiekaj, wymieszaj z mięsem indyczym oraz pozostałymi składnikami nadzienia, podsmaż na oleju. Odstaw do wystygnięcia.
Teraz przygotuj uprzednio rozmrożone płatki ciasta. Na każdym (w środku) połóż łyżeczkę nadzienia, zbierz rogi i ściśnij, tworząc sakiewkę z falbanką. W rondlu rozgrzej olej i smaż sakiewki w głębokim tłuszczu na kolor starego złota. Wyjmuj łyżką cedzakową i osuszaj na papierowych serwetkach, aby straciły nadmiar tłuszczu. Każdą sakiewkę przewiąż zblanszowanym szczypiorkiem.
MAXXDATA