Pikantne roladki z tołpygi.rtf

(6 KB) Pobierz
Pikantne roladki z to³pygi

Pikantne roladki z tołpygi

 

Składniki:

4 filety z tołpygi

2 łki soku z cytryny

2 łki startego chrzanu

czek dymki

2 cienkie plastry słoniny

2 łki masła

szklanka Bulionu warzywnego WINIARY (pół kostki)

5 dag wędzonego łososia

łka mąki

l, pieprz

 

Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny oraz natrzyj solą i pieprzem. Przykryte wstaw na 1-2 godziny do lodówki, a potem rozłóż na deseczce, każdy filet posmaruj utartym chrzanem, posyp drobno posiekaną dymką, przykryj plasterkiem słoniny, zwiń w roladki, które trzeba spiąć wykałaczką. Ułóż je w płaskim rondlu, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu około 20 minut, po czym przenieś ł cedzakową na ogrzany półmisek i postaw w takim miejscu, w którym nie grozi im wystygnięcie.

 

W rondlu stop masło, dosyp porcjęki i, mieszając energicznie, zrób tzw. białą zasmaż, z której po rozprowadzeniu przestudzonym wywarem z ryby i doprawieniu do smaku solą i pieprzem otrzymasz sos. Nadal mieszając potrzymaj go na małym ogniu, aż zgęstnieje. Tym sosem polej roladki, posyp drobniutko posiekanym łososiem i podaj z frytkami lub ziemniakami z wody.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin