Makrela po szwedzku.rtf

(6 KB) Pobierz
Makrela po szwedzku

Makrela po szwedzku

 

Składniki:

80 dag filetów z makreli

4-5 ząbków czosnku

2 łki soku z cytryny

1-2 kiszone ogórki

1/4 łeczki mielonego imbiru

2-3 łki posiekanej natki pietruszki

szklanka jogurtu

po łce mąki i masła

2-3 łki oleju

l

pieprz

 

Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Drobno posiekany czosnek utrzyj z solą i imbirem, natrzyj nim filety i ponownie odstaw na godzinę do lodówki.

 

Po wyciu z lodówki rybę obtocz w mące i usmaż na złoty kolor na silnie rozgrzanym oleju.

 

Filety umieść w żaroodpornym, wysmarowanym masłem półmisku i na każdym ułóż po plastrze kiszonego ogórka. Następnie polej je jogurtem wymieszanym z solą, pieprzem posiekaną natką pietruszki i wstaw na 3-5 minut do nagrzanego piekarnika.

 

Podaj z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin