Flądra zapiekana z pieczarkami.rtf

(6 KB) Pobierz
Fl¹dra zapiekana z pieczarkami

Flądra zapiekana z pieczarkami

 

Składniki:

60 dag filetów

30 dag małych pieczarek

szklanka śmietany

łeczka mielonego imbiru

2 łki masła

3 łki tartej bułki

3 łki utartego żółtego sera

łka soku z cytryny

pół łeczki skórki otartej z cytryny

pół szklanki Bulionu warzywnego WINIARY

l, pieprz

 

Opłukane i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, oprósz lekko solą i pieprzem, i przykryte wstaw na godzinę do lodówki. Zagotuj bulion ze skórką otartą z cytryny, włóż do wrzącego filety, a potem przez 6-7 minut pogotuj je na małym ogniu i delikatnie wyjmij ł cedzakową. Natomiast do wrzącego bulionu wrzuć pokrojone w grube plastry pieczarki i po 2-3 minutach odstaw rondel z ognia.

 

Śmietanę doadnie wymieszaj z imbirem, solą, pieprzem i przestudzonym wywarem z ryby. Filety pokrój w paski, połącz z pieczarkami i przygotowanym sosem. Rybą z pieczarkami wyłóż żaroodporny, wysmarowany masłem półmisek, całość posyp utartym serem wymieszanym z tartą buł i wstaw na około 20-25 minut do zapieczenia w nagrzanym piekarniku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin