Halibut po lyońsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Halibut po lyoñsku

Halibut po lyońsku

 

Składniki:

80 dag filetów

2 łki masła

łka oliwy

szklanka śmietany

3 łki utartego chrzanu

10 dag migdałów

łeczka cukru

łka posiekanej natki pietruszki

łka soku z cytryny

l

 

Umyte i osuszone filety natrzyj sokiem z cytryny, przykryj i odstaw na godzinę do lodówki, i dopiero po tym czasie lekko oprósz solą. W płaskim rondlu mocno rozgrzej oliwę, ułóż na dnie rybę, zalej ją stopionym masłem, przykryj i poduś około 20 minut na niewielkim ogniu.

 

Śmietankę wymieszaj z solą, cukrem, utartym chrzanem i obranymi ze skórki, drobno posiekanymi migdałami, po czym odstaw do lekkiego schłodzenia. Filety poukładaj na ogrzanym półmisku i posyp posiekaną natką pietruszki.

 

Osobno w sosjerce podaj schłodzony sos oraz frytki lub krokiety ziemniaczane i sałatę.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin