Ryż z groszkiem
Składniki na 4 porcje:
25 dag ryżu
40 dag zielonego groszku (może być mrożony)
cebula
1 l gorącego Bulionu warzywnego WINIARY
3 łyżki oliwy z oliwek
10 dag masła
10 dag tartego parmezanu,
kopiasta łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
Do garnka o grubym dnie wlej 1,5 łyżki oliwy, na małym ogniu podsmaż ryż, aż ziarna staną się przezroczyste. Teraz wlej 1/3 bulionu i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Stopniowo dolewaj pozostały bulion i gotuj (nadal mieszając), aż ryż całkiem go wchłonie.
Obierz i drobno posiekaj cebulę, podsmaż ją na pozostałej oliwie. Dodaj groszek, 1 chochlę bulionu i zieloną pietruszkę. Wszystko dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj 10 minut.
Połącz ryż z groszkiem, gotuj jeszcze chwilę, po czym zdejmij garnek z ognia i dodaj resztę masła. Ryż podawaj na gorąco z tartym parmezanem.
MAXXDATA