Ryż zapiekany z jabłkami.rtf

(6 KB) Pobierz
Ry¿ zapiekany z jab³kami

Ryż zapiekany z jabłkami

 

Składniki:

szklanka ryżu

50 dag jabłek

2 łki masła

cukier

Cukier wanilinowy WINIARY

cynamon (niekoniecznie)

l

 

Ryż umyj na sicie, odsącz. W garnku zagotuj 3 szklanki wody, wsyp ryż, dodaj szczyptę soli i masło. Wymieszaj i po zagotowaniu nakryj garnek pokrywką. Gotuj na małym ogniu, aż ryżdzie miękki i wchłonie wodę.

 

Teraz przygotuj jabłka, umyj je i zetrzyj na tarce do jarzyn o dużych otworach, na koniec dopraw do smaku cukrem i cukrem wanilinowym lub cynamonem.

 

Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, na dnie ułóż połowę ryżu, na ryż wyłóż jabłka, całość przykryj pozostałym ryżem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 20-30 minut. Podawaj z bitą śmietaną.

 

Zamiast jabłek możesz uż śliwek: śliwki umyj, przepołów, usuń pestki, wymieszaj z cukrem i cynamonem. Dalej postępuj tak, jak z jabłkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin