Surówka owocowa.rtf

(6 KB) Pobierz
Surówka owocowa

Surówka owocowa

 

Składniki na 4 porcje:

duża pomarańcza

grejpfrut

banan

szklanka wydrylowanych wiśni

kilka liści zielonej sałaty

2 łki posiekanych i kilka połówek orzechów włoskich

szklanka jogurtu

2 łki Majonezu sałatkowego WINIARY

łeczka płynnego miodu

łka soku z cytryny

szczypta pieprzu cayenne

łeczka drobniutko pokrojonej skórki z pomarańczy

 

Umyte, sparzone wrzątkiem i osuszone cytrusy obierz ze skórki, a po usunięciu pestek pokrój w kostkę. Obrany i również pokrojony w kostkę banan skrop sokiem z cytryny i dodaj do cytrusów wraz z wiśniami. Jogurt dokładnie wymieszaj z miodem, majonezem, pieprzem cayenne i posiekanymi orzechami. Tym sosem polej owoce, wymieszaj, po czym wstaw na chwilę do lodówki.

 

Surówka dobrze się prezentuje w salaterce, wyłonej liśćmi sałaty. Możesz ją z wierzchu posypać skórką pomarańczową i udekorować orzechami. Stanowi doskonałą przystawkę lub dodatek do sznycli czy pieczonych białych mięs.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin