Surówka owocowa
Składniki na 4 porcje:
duża pomarańcza
grejpfrut
banan
szklanka wydrylowanych wiśni
kilka liści zielonej sałaty
2 łyżki posiekanych i kilka połówek orzechów włoskich
szklanka jogurtu
2 łyżki Majonezu sałatkowego WINIARY
łyżeczka płynnego miodu
łyżka soku z cytryny
szczypta pieprzu cayenne
łyżeczka drobniutko pokrojonej skórki z pomarańczy
Umyte, sparzone wrzątkiem i osuszone cytrusy obierz ze skórki, a po usunięciu pestek pokrój w kostkę. Obrany i również pokrojony w kostkę banan skrop sokiem z cytryny i dodaj do cytrusów wraz z wiśniami. Jogurt dokładnie wymieszaj z miodem, majonezem, pieprzem cayenne i posiekanymi orzechami. Tym sosem polej owoce, wymieszaj, po czym wstaw na chwilę do lodówki.
Surówka dobrze się prezentuje w salaterce, wyłożonej liśćmi sałaty. Możesz ją z wierzchu posypać skórką pomarańczową i udekorować orzechami. Stanowi doskonałą przystawkę lub dodatek do sznycli czy pieczonych białych mięs.
MAXXDATA