Sałatka owocowa z płatkami kukurydzianymi
Składniki wersji zimowej:
pół banana
pół jabłka
10 dag obranego melona
2-3 mandarynki
3 łyżki płatków kukurydzianych
łyżka posiekanych orzechów włoskich
pół kubeczka jogurtu naturalnego 2-proc.
pieczywo:
3 kromki pieczywa chrupkiego
napój:
szklanka kakao lub mleka
Banana obierz ze skórki i pokrój w plastry, z jabłka usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Mandarynki po obraniu ze skórki podziel na małe cząstki, a melon pokrój w grubą kostkę.
W salaterce ułóż jabłka, banany i melon, wszystko razem posyp płatkami kukurydzianymi, a potem dodaj cząstki mandarynek, polej jogurtem i posyp orzechami.
Podawaj z chrupkim pieczywem i kakao.
Składniki wersji letniej:
10 dag winogron bez pestek
średnia gruszka
2 morele lub pół brzoskwini
10 dag malin lub jagód
Z moreli usuń pestki, a później pokrój je w kostkę, z gruszki usuń skórkę i gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę. W salaterce ułóż kostki gruszki i moreli oraz winogrona, posyp wszystko płatkami kukurydzianymi, dodaj maliny i polej jogurtem, a na koniec posyp orzechami.
Podawaj, tak jak w wersji letniej, z chrupkim pieczywem i z kakao.
Możesz użyć zamiast winogron - połówki banana, a zamiast gruszki - połówki jabłka. Morele z powodzeniem zastąpi 10 dag melona, a maliny - truskawki lub inne owoce jagodowe (10 dag).
MAXXDATA