Pączki
Etapy przygotowania pączków:
1. Drożdże i nieco cukru rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać łyżkę mąki. Odstawić na bok, aż ciasto "ruszy".
2. Z jajek oddzielić żółtka. Utrzeć je z cukrem.
3. Białka ubić na sztywną pianę.
4. Margarynę roztopić na wolnym ogniu. Dodać do niej ocet, śmietanę, utarte żółtka i ubite białka. Wymieszać.
5. Do powstałej masy dodawać stopniowo mąkę, aż ciasto stanie się tak gęste, że nie będzie się przyklejało do palców.
6. Przykryć ciasto czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.
7. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, można przystąpić do smażenia pączków. Z niedużych kawałków ciasta formuj kulki i zanurzaj w rozgrzanym smalcu lub oleju. Smaż na małym ogniu do uzyskania lekko brązowego koloru.
Kiedy wszystkie pączki zostaną usmażone należy odstawić je do przestygnięcia.
Przygotuj polewę według przepisu na opakowaniu.Posmaruj nią pączki. Zanim polewa zastygnie - umieść na pączku resztę dekoracji (oczy z kolorowego draże, nosek i wąsy narysuj dekoracyjnym lukrem w tubce na czuprynkę posyp czekoladowe płatki).Odstaw do zastygnięcia.
Smacznego!
do początku
mpieprzak1