Pączki.doc

(37 KB) Pobierz
Pączki

Pączki

Do zrobienia ciasta potrzebujesz:

  • 2 jajka
  • 25 gr drożdży
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka spirytusu lub octu
  • 30 gr margaryny
  • pół szklanki cukru
  • smalec lub olej do smażenia

Do ozdobienia pączków potrzebujesz:

  • Lukier lub polewa o wybranym smaku,
  • Kolorowe draże,
  • Różnokolorowy dekoracyjny lukier
  • Dekoracyjne płatki czekoladowe

Etapy przygotowania pączków:

1. Drożdże i nieco cukru rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać łyżkę mąki. Odstawić na bok, aż ciasto "ruszy".

2. Z jajek oddzielić żółtka. Utrzeć je z cukrem.

3. Białka ubić na sztywną pianę.

4. Margarynę roztopić na wolnym ogniu. Dodać do niej ocet, śmietanę, utarte żółtka i ubite białka. Wymieszać.

5. Do powstałej masy dodawać stopniowo mąkę, aż ciasto stanie się tak gęste, że nie będzie się przyklejało do palców.

6. Przykryć ciasto czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.

7. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, można przystąpić do smażenia pączków. Z niedużych kawałków ciasta formuj kulki i zanurzaj w rozgrzanym smalcu lub oleju. Smaż na małym ogniu do uzyskania lekko brązowego koloru.

Kiedy wszystkie pączki zostaną usmażone należy odstawić je do przestygnięcia.

Dekorowanie:

Przygotuj polewę według przepisu na opakowaniu.
Posmaruj nią pączki. Zanim polewa zastygnie - umieść na pączku resztę dekoracji (oczy z kolorowego draże, nosek i wąsy narysuj dekoracyjnym lukrem w tubce na czuprynkę posyp czekoladowe płatki).
Odstaw do zastygnięcia.

Smacznego!

do początku

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin