Wuzetka.doc

(118 KB) Pobierz
Wuzetka

Wuzetka

Sk艂adniki

Ciasto:

20 czubatych 艂y偶ek m膮ki
20 艂y偶ek cukru
4 jajka
p贸艂kostki margaryny
4 p艂askie 艂y偶eczki sody
2 艂y偶ki kakao
s艂oik d偶emu brzoskwiniowego
18 艂y偶ek mleka

Masa:

Mas艂o ro艣linne lub ro艣linna margaryna( 500 g.)
2 serki homogenizowane naturalne ( ka偶dy po 200 g.)
1 cukier waniliowy
cukier puder do smaku

Polewa czekoladowa:

p贸艂 kostki margaryny
p贸艂 szklanki cukru
2 艂y偶ki kakao
艂y偶ka mleka

Ciasto:

M膮k臋 przesia膰 z sod膮 i kakao

Oddzieli膰 bia艂ka od 偶贸艂tek

Ubi膰 bia艂ka na sztywno

W osobnej misce utrze膰 偶贸艂tka z cukrem na pulchn膮 mas臋

Dodawa膰 m膮k臋 na przemian z mlekiem,p贸艂 s艂oika d偶emu i roztopion膮 margaryn膮 ci膮gle ucieraj膮cmikserem

Na ko艅cu wymiesza膰 delikatnie ( drewnian膮 艂y偶k膮 ) z ubit膮 pian膮 z bia艂ek

Blach臋 o wymiarach 20 cm. szeroko艣ci i 35 d艂ugo艣ci (mierz膮c dno formy) wysmarowa膰 margaryn膮 i posypa膰 bu艂k膮 tart膮

Piec w temp. 180 st. przez ok. 1 h

Kiedy ciasto ca艂kowicie wystygnie przekroi膰 na 2 placki.

Masa:

Utrze膰 mas艂o ro艣linne z cukrem waniliowym

Stopniowo dodawa膰 serkici膮gle ucieraj膮c

Doda膰 cukier puder wg. upodoba艅

Do masy mo偶na doda膰 sok z cytryny


Polewa czekoladowa:

Wszystkie sk艂adniki wymiesza膰 , gotowa膰 ok. 10 minut na ma艂ym ogniu mieszaj膮c od czasu do czasu , a偶 powstanie g臋sta masa czekoladowa


Wykonanie:

Pierwsz膮 cz臋艣膰 ciasta posmarowa膰 pozosta艂ym d偶emem brzoskwiniowym

Na艂o偶y膰 ca艂y krem

Przykry膰 drug膮 cz臋艣ci膮 ciasta

Pola膰 polew膮 czekoladow膮

Sch艂odzi膰 w lod贸wce

Ciasto najlepsze jest na drugi dzie艅.

...
Zg艂o艣 je艣li naruszono regulamin