GULASZ Z CIECIERZYCĄ I KISZONYMI OGÓRKAMI.docx

(200 KB) Pobierz

GULASZ Z CIECIERZYCĄ I KISZONYMI OGÓRKAMI

Połączenie kiszonych ogórków i pomidorów bardzo nam zasmakowało, a ciecierzyca jest zawsze mile witana na moim stole. Dzisiaj prezentuję danie wypełnione lubianymi smakami, pożywne i sycące, idealne na tę porę roku.

 

gulasz z ciecierzycą i kiszonymi ogórkami

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

/dla 4 osób na 2 dni ;)/

ok 400 g ciecierzycy /cieciorki/

duża puszka pomidorów w zalewie lub ok 1 l gęstego przecieru pomidorowego

2 średnie cebule

6 niedużych ogórków kiszonych

3 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

2 łyżeczki soli

łyżeczka pieprzu ziołowego

2 większe ząbki czosnku

łyżka majeranku

3 łyżki oleju

Wykonanie

Ciecierzycę moczę przez noc, następnego dnia gotuję ok godziny /bez dodatku soli/, pod koniec gotowania wody powinno być jak najmniej, właściwie tylko tyle by nie przypalić ziaren.

gulasz z ciecierzycą i kiszonymi ogórkami

W trakcie gotowania ciecierzycy smażę na rozgrzanym na patelni oleju pokrojoną w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodaję zblendowane z zalewą pomidory, podgrzewam przez ok 10 minut, dodaję do ciecierzycy, wrzucam listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek i sól. Gotuję na małym ogniu ok 10 minut. Dorzucam pokrojone drobno (lub starte na tarce o grubych oczkach) ogórki, wciskam przez praskę czosnek i po kilku minutach wyłączam gaz.

gulasz z ciecierzycą i kiszonymi ogórkami

Zjadamy z ryżem, kaszą lub kromką chleba. Smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin