ćw 1 aminokwasy.pdf

(1053 KB) Pobierz
Æwiczenie 1 - aminokwasy
Ć wiczenie 1
AMINOKWASY. BUDOWA I WŁA Ś CIWO Ś CI
Cz ęść do ś wiadczalna obejmuje:
- rozdział aminokwasów metodą chromatografii podziałowej (technika chromatografii bibułowej
wstępującej)
- miareczkowanie alaniny (wyznaczenie wartości pI i wartości pK a grupy karboksylowej i amino-
wej)
- wykonanie reakcji charakterystycznych dla wybranych aminokwasów
WPROWADZENIE
Aminokwasy są kwasami organicznymi zawierającymi woln ą grup ą karboksylow ą oraz woln ą
grup ą aminow ą, połoŜoną przy
a
-atomie węgla. Poza tymi dwoma grupami, kaŜdy aminokwas ma
charakterystyczny dla siebie ła ń cuch boczny R (Ryc. 1 i 2)
Ryc. 1. Schemat budowy i zróŜnicowanie funkcjonalne aminokwasów (Koolman, Röhm 2005)
Aminokwasy są składnikami budulcowymi peptydów i białek (aminokwasy proteinogenne). Nie-
które aminokwasy wchodzą w skład lipidów , np. seryna występuje w fosfolipidach , a glicyna w
solach Ŝ ółciowych . Glutaminian, asparaginian oraz glicyna odgrywają rolę neuroprzeka ź ników .
Wszystkie aminokwasy, za wyjątkiem tylko lizyny i leucyny, mogą być metabolitami pośrednimi
szlaku glukoneogenezy (aminokwasy glukogenne), tzn. mogą posłuŜyć do biosyntezy glukozy.
Niektóre aminokwasy (asparaginian, glutaminian) są wykorzystywane do syntezy zasad puryno-
1
162948825.001.png
wych i pirymidynowych , hemu (glicyna), amin biogennych (np. seryna, glutaminian) (Ryc. 4).
Niektóre aminokwasy są donorami grup aminowych przenoszonych na ketokwasy, a inne funkcjonu-
ją w cyklu mocznikowym (ornityna, cytrulina) (Ryc. 3).
Ryc. 2. Łańcuchy boczne aminokwasów proteinogennych (Koolman, Röhm 2005)
Na ryc. 2 przedstawiono ła ń cuchy boczne dwudziestu aminokwasów budujących białka (amino-
kwasy proteinogenne), które ze względu na budow ę chemiczn ą oraz polarno ść ła ń cuchów bocz-
nych podzielono na siedem klas. Wartości podane na dole po lewej przedstawiają stopień polarności
danego łańcucha bocznego (najmniejszy u Phe, Cys, Met, Ala, a największy u Arg, Lys). Przy łań-
cuchach bocznych zdolnych do jonizacji podane są takŜe warto ś ci pK (czerwone liczby). Szczegól-
2
162948825.002.png
ną pozycję wśród aminokwasów zajmuje prolina (Pro). Jej łańcuch boczny wraz z węglem-α i grupą
aminową przy tym węglu tworzą 5-członowy pierścień. Atom azotu w pierścieniu jest słabo zasado-
wy i w warunkach fizjologicznych nie jest uprotonowany. Aminokwasy, które nie mogą być synte-
tyzowane w organizmach ludzkich ( aminokwasy egzogenne ), oznaczone są czerwoną gwiazdką.
Ryc. 3. Aminokwasy rzadkie (Koolman, Röhm 2005)
Ryc. 4. Aminy biogenne pochodne aminokwasów (Koolman, Röhm 2005)
Wła ś ciwo ś ci amfoteryczne aminokwasów . Obecność w aminokwasach grupy karboksylowej i gru-
py aminowej powoduje, Ŝe są one zwi ą zkami amfoterycznymi . W roztworach wodnych występują
głównie w formie jonów. W zaleŜności od pH środowiska jony te mogą mieć charakter kwasowy
bądź zasadowy.
3
162948825.003.png
W środowisku kwasowym aminokwas przyłącza proton, staje się kationem i zachowuje jak kwas ,
gdyŜ występujące w cząsteczce grupa karboksylowa –COOH i grupa amoniowa –NH 3 + mog ą by ć
donorami protonów . W środowisku zasadowym aminokwas oddając proton staje się anionem i
dlatego zachowuje si ę jak zasada , poniewaŜ zdysocjowana grupa karboksylowa –COO - i grupa
aminowa –NH 2 mogą przył ą cza ć protony . Jest taka wartość pH roztworu, w której cząsteczki ami-
nokwasów występują w formie jonu obojnaczego , w którym liczba ładunków ujemnych jest równa
liczbie ładunków dodatnich, czyli sumarycznie ładunek równy jest zeru. Taka wartość pH nosi na-
zwę punktu izoelektrycznego (pI) .
Charakter amfoteryczny aminokwasów ujmuje graficznie krzywa miareczkowania roztworów ami-
nokwasów mocnymi kwasami lub zasadami (Ryc. 5). Krzywa przedstawia zaleŜność wartości pH
miareczkowanego roztworu od liczby dodanych moli kwasu lub zasady. ZaleŜność między wartością
pH a stanem dysocjacji opisano równaniem Hendersona-Hasselbalcha, gdzie K a = stała kwasowa, a
pK a = ujemny logarytm stałej kwasowej
Z powyŜszego równania wynika, iŜ w warunkach, gdy formy zdysocjowana i niezdysocjowana są w
stęŜeniach równowagowych, to pK a = pH
Ryc. 5. Krzywa miareczkowania histydyny (Karlson 1987)
4
162948825.004.png
Miareczkowanie roztworu aminokwasu połączone z jednoczesnym pomiarem pH roztworu pozwala
na doświadczalne wyznaczenie krzywej dysocjacji aminokwasu, określenie jego warto ś ci pI oraz
wyznaczenie warto ś ci pK a jego grup funkcyjnych.
Rozdział aminokwasów
Jedną z metod rozdziału aminokwasów pozwalającą izolować z mieszaniny pojedyncze amino-
kwasy jest chromatografia podziałowa . Opiera się ona na prawie podziału solutu (substancji roz-
puszczonej) między dwie fazy ciekłe - ruchom ą i stacjonarn ą. Faza stacjonarna utrzymywana jest
przez porowaty nośnik słabo adsorbujący składniki solutu. Porowatym nośnikiem moŜe być bibuła
lub Ŝel ułoŜony w kolumnie chromatograficznej lub wylany na płytkę. Warunkiem decydującym o
rozdziale substancji są Ŝ nice w ich rozpuszczalno ś ci w fazie ruchomej i nieruchomej , a więc
róŜnice we współczynnikach podziału między dwie nie mieszające się ze sobą fazy ciekłe. Chro-
matografia podziałowa opiera się więc na prawie Nernsta , które mówi, iŜ w układzie utworzonym
przez dwie nie mieszające się ze sobą fazy ciekłe i wspólny dla nich solut, stosunek stęŜenia tego
solutu w fazie 1 (c1) do jego stęŜenia w fazie 2 (c2) jest w stanie równowagi wielko ś ci ą stał ą, za-
leŜną od temperatury i wła ś ciwo ś ci substancji tworzących roztwory, a niezaleŜną od ilości sub-
stancji rozpuszczonej: c 1 /c 2 = k
Miarą selektywności rozdziału dwóch substancji A i B w danym układzie jest stopie ń rozdziału ,
którego wartość określa wzór: β = K A /K B gdzie K A określa stosunek podziału substancji A, K B -
stosunek podziału substancji B między fazę ruchomą i nieruchomą.
Technika chromatografii bibułowej . W chromatografii bibułowej nośnikiem fazy stacjonarnej,
najczęściej polarnej, jest odpowiednio spreparowana bibuła filtracyjna. Bibuła jest zbudowana z
włókien celulozowych ułoŜonych w porowatą, Ŝelową strukturę stanowiącą faz ę nieruchom ą. Czą-
steczki wody zaadsorbowane na bibule łączą się z włóknami celulozy wiązaniami wodorowymi.
Faz ę ruchom ą w chromatografii bibułowej stanowią odpowiednie rozpuszczalniki organiczne poje-
dyncze lub zmieszane. Rozpuszczalniki muszą się częściowo mieszać z wodą np. szeroko rozpo-
wszechnionym układem jest mieszanina n -butanolu/kwasu octowego/wody w zmiennych propor-
cjach.
Szybkość wędrowania danego związku w określonych warunkach jest wartością stałą. Jej miarą
jest wartość R f : R f = x/y, gdzie x - odległość od linii startowej do środka plamy aminokwasu, a y -
odległość od linii startowej do czoła rozpuszczalnika. W tabeli I podane są wartości R f dla większo-
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin