Biała Kaszanka.rtf

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

3 kg płucek cielęcych

3 kg serc cielęcych (mogą być wołowe)

2 kg podgardla (raczej tłuste)

3 kg kaszy gryczanej prażonej

ziele angielskie (zmielone)

pieprz czarny zmielony

majeranek

sól

no i oczywiście kiełbaśnica

 

Wykonanie:

 

Płucka, serca i podgardle ugotować w osolonej wodzie (ja gotuję partiami, aby nie zostało za dużo wywaru używanego do gotowania kaszy). Ostudzić i usunąć części które nam nie odpowiadają (tchawica,

ewentualnie żyły itp, ja praktycznie zostawiam całość bo lubię jak czasami coś na ząbku chrupnie. Następnie zmielić na drobnych oczkach ja mam 3 mm.

W wywarze gotujemy kaszę gryczaną (ma być taka jaką się lubi, chodzi o twardość).

Po ugotowaniu dodajemy kaszę do zmielonego mięska i czekamy aż można będzie tam wsadzić łapki. Sypiemy majeranek, ziele, pieprz i sól do smaku (mamy produkt prawie finalny więc jak doprawimy tak będzie)

Nie pozwalamy masie wystygnąć, powinna być lekko ciepła aby kasza nie porwała kiszki. Napełniamy kiszki dzieląc na najbardziej odpowiadające odcinki, tak jednak aby łatwo można było wyciągać z garnka (ja osobiście robię 4 około 15 cm odcinki, w jednym wianuszku, takie dla mnie optymalne porcje.

Gotujemy w dużym garnku wodę. Wkładamy po wianuszku i gotujemy ok 2 minut (chodzi tutaj właściwie o kiszkę i ładne zespolenie całości).

 

To by było na tyle; najlepiej smakuje podsmażana razem z cebulką, ale na chłodno też.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin