22e - Przepisy - Ryby.doc

(61 KB) Pobierz
Dorsz zapiekany z boczkiem

Dorsz zapiekany z boczkiem.č

4 filety z dorsza ( każdy o wadze 200 g. ),

cebula,

50  g. pieczarek,

pęczek natki,

2 łyżki masła,

2 szczypty pieprzu,

1/2 łyżeczki soli,

2 szczypty suszonego tymianku,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

listek laurowy,

1/2 litra mleka,

4 cienkie plastry boczku,

3 łyżki bułki tartej.

 

Cebulę obrać i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i

pokroić w plasterki. Umytą natkę drobno posiekać.

Cebulę i grzyby podsmażyć na maśle przez 5  minut.

Przełożyć do żaroodpornej formy.

Filety umyć w zimnej wodzie, osuszyć na ściereczce i

ułożyć na pieczarkach. Posypać natką. Przyprawić solą,

pieprzem i tymiankiem, dodać listek laurowy.

Mleko zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3

łyżkami wody i wlać do gotującego się mleka. Mieszać,

aż powstanie gęsty sos. Sosem polać ryby, przykryć i

zapiekać przez 10 minut w rozgrzanym do 175 st. C

piekarniku.

Boczek podsmażyć. Ryby opruszyć tartą bułką, obłożyć

plastrami boczku i wszystko zapiekać w piekarniku jeszcze

przez 10 minut.

 

,Karp z pieczarkami.karp o wadze ok. 2 kg.,

łyżka soku z cytryny,

łyżeczka sosu worcester,

50 g. mąki,

30 g. słoniny,

20 g. cebuli,

10 dag. pieczarek,

łyżka posiekanej natki,

2 łyżki białego, wytrawnego wina (niekoniecznie),

1/4 l. bulionu z kostki,

biały pieprz,

sól,

łyżka mąki (do zagęszczenia sosu),

2 łyżki śmietany,

50 g. masła do smażenia.

 

Karpia oczyścić, wypatroszyć, umyć. Odkroić głowę i

ogon. Pokroić na dzwonki. Każdy posolić i obtoczyć w

mące.

Kawałki ryby usmażyć na maśle z jednej strony.Następnie

przewrócić je na drugą stronę i  wstawić do piekarnika

nagrzanego do temp.150 st. C. Piec 10-15 minut.

Słoninę i obraną cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki

oczyścić.

Wyjąć rybę, przełożyć ją na nagrzany półmisek, przykryć.

W sosie pozostałym po pieczeniu ryby podsmażyć

słoninę i cebulę. Dodać posiekaną natkę i pieczarki.

Zalać białym winem, dodać bulion i chwilę pogotować.

Przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem i sosem worcester,

dusić ok. 5 minut. Sos zagęścić mąką. Zagotować. Na

końcu dodać śmietanę.

 

Śledzie po cygańsku.Ę6 śledzi,

500 ml. śmietany,

mały słoik grzybków marynowanych,

cebula,

2-3 jajka  na twardo,

2-3 jabłka,

kilka ogórków kiszonych lub konserwowych,

sól,

pieprz.

 

Wymoczone śledzie rozciąć, wyfiletować i pokroić w małe

dzwonki. Grzybki, jajka, ogórki, cebulę posiekać. Jabłka

obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki wymieszać ze śmietaną, posolić,

popieprzyć. Polać śledzie, część dzwonków można ułożyć

na wierzchu.Piklingi w majonezie.Š2 piklingi (około 40 dag)

 

Piklingi obrać ze skóry, przepołowić, oczyścić z ości

i ułożyć na półmisku.

 

SOS:

2/3 szklanki majonezu,

1/2 pęczka koperku,

2 jajka,

1/2 łyżeczki cukru,

sól,

 

Koperek umyć, jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać.

Oba składniki drobno posiekać, wymieszać z majonezem,

doprawić solą i cukrem.

Ryby polać sosem. Podawać z białym pieczywem.

 

 

 

 

Śledzie z rusztu.050 dag świeżych śledzi,

sok z 1/2 cytryny,

3-4 łyżki oliwy,

sól i pieprz,

 

Śledzie oczyścić, odfiletować i wypłukać. Skropić sokiem

z cytryny, posolić, popieprzyć i posmarować oliwą.

Ułożyć na ruszcie w gorącym piekarniku i piec około

20 minut. Podawać z pieczywem lub pieczonymi

ziemniakami.


Krem norweski.925-30 dag solonych śledzi,

10 dag wędzonego boczku,

1 cebula (15 dag),

pieprz,

 

Śledzie moczyć 5-6 godzin, oczyścić, odfiletować i drobno

posiekać. Tak samo posiekać boczek oraz obraną

cebulę. Składniki połączyć, dodać pieprz i wymieszać.

Krem norweski doskonale nadaje się do kanapek

z razowego chleba.Korki z matiesów..25-30 dag matiesów (filety),

5 dag śliwek z octu (mogą być również świeże i suszone),

1 mały por,

1/2 cytryny,

1/2 łyżeczki czystej wódki,

2 łyżki majonezu,

 

Filety moczyć w wodzie 2-3 godziny, następnie opłukać

i osączyć. Świeże śliwki umyć, przekroić wzdłuż na pół,

usunąć pestki. Śliwki suszone bezpestek namoczyć w

wodzie z wódką. Por oczyścić, umyć i pokroić

w pierścionki. Śliwki owinąć filetami i spiąć wykałaczką.

Korki ułożyć na półmisku, udekorować porem i polać

majonezem, poprzekładać półplasterkami cytryny.

Podawać z pieczywem.

Śledzie siekane.µ30 dag solonych śledzi,

1 cebula(15 dag),

2 jajka,

1 cytryna,

1 łyżeczka oliwy,

pieprz,

 

Śledzie moczyć 3-4 godziny, a następnie oczyścić, zdjąć

skórę, odfiletować i drobno posiekać.

Cebulę obrać, bardzo drobno pokroić, wymieszać ze

śledziami. Doprawić sokiem z cytryny, oliwą i pieprzem.

Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić na ćwiartki.

Śledzie przybrać cząstkami jajek i plasterkami cytryny.

Podawać jako przystawkę.Filety w śmietanie.u50 dag filetów w oliwie (2 tacki),

1 jabłko,

2-3 cebule (15-20 dag),

2 ogórki kiszone lub konserwowe,

1 szklanka śmietany,

cukier, sól, pieprz,

 

Jabłko umyć, obrać, oczyścić z gniazda nasiennego

i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, opłukać i pokroić

tak jak jabłko. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie

składniki wymieszać ze śmietaną i doprawić cukrem,

pieprzem i solą. Filety umyć, pokroić na paski o szer. 2 cm

i połączyć ze śmietaną. Jeżeli ma to być danie obiadowe,

podawać z gorącymi ziemniakami. Jeżeli zakąska ,

ułożyć paseczki śledzi na półmisku i zalać śmietaną

z dodatkami. Podawać z pieczywem.

Karp w szarym sosie.ń1 karp(2,5 kg.),

2 marchewki,

1 pietruszka,

20 dag. selera,

3-4 cebule,

1/2 łyżeczki imbiru,

10 ziaren pieprzu,

gałązki natki pietruszki do przybrania.

 

Karpia oskrobać z łusak, sprawić i umyć. Odciąć głowę,

płetwy i ogon. Z głowy usunąć skrzela i oczy. Rybę 

pokroić na dzwonka. Warzywa oskrobać i umyć. Pokroić

na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Wlać 2 l. wrzątku,

dodać łeb ryby i obrane cebule. Gotować ok.20 min.,

a następnie dodać imbir  i pieprz oraz dzwonka ryby

i gotować jeszcze 40 min. na bardzo małym ogniu.

Przecedzony wywar z karpia można również podać jako

czystą zupę rybną. Gorącą rybę wyjąć z wywaru, osączyć,

przełożyć na półmisek. Polać szarym sosem (przepisy -

sosy). Przybrać migdałami i natką pietruszki.Ryba po gdańsku.ˇ60 dag ryby (karpia lub sandacza)

8 dag słoniny lub wędzonego boczku,

3 dag masła,

60 dag ziemniaków,

cebula,

strąk marynowanej papryki,

pomidor,

pół szklanki śmietany,

łyżka mąki,

sól i pieprz,

 

Rybę umyć, odfiletować, ponacinać i naszpikować

plasterkami słoniny lub boczku. Rondel lub naczynie

żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć plastrami

ugotowanych ziemniaków, ułożyć rybę, obrany ze skórki

i pokrojony w ósemki pomidor oraz paseczki papryki,

przyprawić solą i pieprzem, polać lekko roztopionym

masłem i wstawić do gorącego piekarnika na 40 minut.

W połowie pieczenia potrawę zalać kwaśną śmietaną

rozmieszaną z mąką. Podawać z pikantną surówką. Ryba po marynarsku.ň50 dag filetów z dorsza lub morszczuka,

4 ziemniaki,

marchewka,

pół selera,

2 cebule,

10 dag śmietanki,

pół szklanki soku pomidorowego,

ząbek czosnku,

sok z cytryny,

mąka,

olej,

natka pietruszki,

sól i pieprz,

 

Filety rozmrozić, umyć, osuszyć w ściereczce, skropić

sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, obtoczyć

w mące i obsmażyć na tłuszczu. Cebulę i ziemniaki

pokroić w plastry, marchewkę i seler zetrzeć na tarce

z dużymi otworami i wzystko podsmażyc na oleju.

Wyłożyć jarzyny na żaroodporny półmisek, ułożyć porcje

ryby, zalać śmietaną zmieszaną z sokiem pomidorowym,

posypać posiekanym ząbkiem czosnku, doprawić solą

i pieprzem. Piec około 20 minut w dobrze nagrzanym

piekarniku. Przed podaniem posypać natką pietruszki.Dorsz w sosie musztardowym.•100g dorsza,

suszony estragon,

szczypta soli,

olej,

1/2 łyżki musztardy,

pieprz,

łyżka śmietany,

łyżka rzeżuchy,

1/10 l wywaru z warzyw,

 

Dorsz posypać solą i estragonem, usmażyć w małej

ilości oleju, odstwić w ciepłe miejsce.

Musztardę rozmieszać na tej samej patelni ze śmietaną,

wlać wywar, zagotować, doprawić.

Rybę polac sosem, posypac posiekaną rzeżychą.

Podawać z ziemniakami z wody.
Krem norweski.:25-30 dag solonych śledzi,

10 dag wędzonego boczku,

1 cebula (15 dag),

pieprz,

 

Śledzie moczyć 5-6 godzin, oczyścić, odfiletować i drobno

posiekać. Tak samo posiekać boczek oraz obraną

cebulę. Składniki połączyć, dodać pieprz i wymieszać.

Krem norweski doskonale nadaje się do kanapek z

razowego chleba.Śledź z bazylią.80 dag świeżych śledzi,

3 łyżki oliwy,

sok z 1 cytryny,

sól i pieprz,

 

SOS:

2 pomidory (20 dag),

sok z 1 cytryny,

3 łyżki oliwy,

2 łyżki octu winnego,

kilka listków bazylii,

sól i pieprz,

 

Śledzie wypatroszyć, umyć i osuszyć. Następnie skropić

sokiem z cytryny w środku i na wierzchu, posolić i

popieprzyć. Ponacinać w poprzek, aby piekły się

równomiernie. Posmarować je oliwą i piec na ruszcie

(np. w gorącym piekarniku) z obu stron po 10-15 minut.

Przygotować sos:

Oliwę wymieszać z octem winnym. Pomidory sparzyć i

obrać ze skórki. Miąższ drobno pokroić i wymieszać z

sosem. Listki bazylii opłukać, pociąć na paseczki i

dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem.

Na upieczone śledzie nakładać sos i natychmiast

podawać z pieczywem lub ziemniakami.Śledź ''Oslo''.Ú50 dag świeżych śledzi,

1 łyżka octu winnego,

1 pęczek zielonego koperku,

6-7 ziaren pieprzu,

1 listek laurowy,

 

SOS:

1/2 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego,

1 cytryna,

1 łyżka masła,

sól,

 

Śledzie oczyścić, odciąć głowy, korpusy umyć,

odfiletować, przeciąć wzdłuż, zwinąć jak rolmopsy i spiąć

wykałaczką. Zagotować 2 szklanki wody z octem, listkiem

laurowym, pieprzem i połową umytego koperku (nie

pokrojonego). Posolić do smaku, włożyć śledzie i

gotować 15 minut.

Przygotowac sos:

W drugim garnku stopić masło, dodać mleko, wmieszać

po kropelce sok z cytryny, posolić i dobrze wymieszać.

Ugotowane śledzie przełożyć na półmisek, zalać sosem i

posypać posiekanym koperkiem. Podawać z pieczywem.

Kotlety ze śledzi.11 kg świeżych śledzi,

20 dag tartej bułki,

2 jajka,

2 cebule,

2 łyżki śmietany,

1/2 szklanki oleju,

sól.

 

Śledzie oczyścić, dokładnie wypłukać, usunąć ości. Ryby

zemleć w maszynce. Cebulę umyć, drobno posiekać,

podsmażyć na tłuszczu, nie rumieniąc. W miseczce

wymieszać zmielone śledzie, cebulę, 1 łyżkę tartej bułki,

śmietanę, wbić jajka i posolić. Jeszcze raz dobrze

wymieszać i formować małe kotleciki. Obtaczać je w tartej

bułce i smażyć na rumiano, na mocno rozgrzanym oleju.

Podawać z ziemniakami ugotowanymi na sypko i surówką

sezonową.
Karp w piwie.˙1,2 - 1,5 kg karpia,

10 małych cebulek,

2 pory,

0,5 l jasnego piwa,

2 łyżki pikantnej musztardy,

3 ząbki czosnku,

1 szklanka śmietany,

sól.

 

Karpia sprawić, pokroić na dzwonka, posolić, popieprzyć

i obsmażyć. Ułożyć na żaroodpornym półmisku, posypać

drobno posiekanym czosnkiem i obłożyć małymi

cebulkami na przemian z pokrojonymi w talarki porami.

Całość zalać piwem zmieszanym z musztardą. Dusić ok.

1 godz., pilnując, aby ryba się nie rozpadła. Pod koniec

duszenia zalać ją szklanką śmietany.Ryba w chrzanie.%80 dag filetów rybnych (z mintaja lub dorsza),

łyżka soku z cytryny,

łyżka mąki,

3 łyżki oleju,

10 dag chrzanu,

kieliszek białego wytrawnego wina,

łyżeczka masła roślinnego,

szklanka śmietany,

1,5 łyżeczki mielonego imbiru,

natka pietruszki,

pieprz,

sól.

 

Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem,

zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu, po czym

obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na oleju.

Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, ułożyć

filety, posypać grubymi wiórkami chrzanu, skropić winem

i dusić pod przykryciem 20 - 25 min. Śmietanę dokładnie

wymieszać z imbirem, solą i pieprzem. Pod koniec

duszenia zalać rybę śmietaną i zagotować. Przed

podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z

ziemniakami z wody lub piure i surówką, np. z białej

kapusty.Mintaj zapiekany.t80 dag mintaja (morszczuka, halibuta),

2 duże cebule czerwone,

2łyżki mąki,

łyżka soku z cytryny,

3 -4 łyżki oleju,

łyżka masła,

szklanka śmietany,

jajo,

po ćwierć łyżeczki suszonej bazylii, tymianku, i startego

rozmarynu,

natka pietruszki lub koperek,

szczypta cukru,

sól,

pieprz.

 

Filety skropić sokiem z cytryny, lekko posypać solą

i zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Drobno

posiekane cebule zeszklić na oleju. Filety obtoczyć w

mące, usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, wyłożyć

warstwą cebuli, na niej ułożyć filety, opruszyć solą i

pieprzem. Śmietanę dokładnie rozmieszać z jajem, dodać

zioła, cukier, wymieszać, zalać rybę. Wstawić do

nagrzanego piekarnika na 15 - 20 min. Zapieczoną rybę

posypać posiekaną zieleniną. Podawać z pieczarkami

ziemniakami i surówką z marchwi  i selera.Karp ze śliwkami.1 kg karpia,

25 dag mrożonych śliwek,

pół szklanki czerwonego wytrawnego wina,

3 - 4 łyżki oliwy,

łyżka mąki,

cynamon,

goździki,

imbir,

sok z cytryny,

sól,

pieprz.

 

Oczyszczonego i sprawionego karpia umyć, pokroić na

dzwonka, posolić, odstawić na pół godziny w chłodne

miejsce. Śliwki opłukać, wydrylować i zmiksować z winem

i przyprawami. Rybę obtoczyć w mące, zrumienić na oliwie

z obu stron. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać

sosem i zapiec. Podawać z ziemniakami z wody i surówką

z cykorii.Dorsz po grecku.‹6 kostek filetów z dorsza (70 dag),

8 cebul (60 dag),

1/2 szklanki oliwy,

2 pomidory,

2 cytryny,

2 łyżki masła,

2 ząbki czosnku,

2 łyżeczki soli,

1 łyżeczka pieprzu.

 

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na

oliwie na złoty kolor. Żaroodporne naczynie lub blachę do

pieczenia wysmarować masłem. Włożyć...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin