Porcja dla 4 osób. Czas przygotow. 35 min.250 g gotowanego kurczaka,250 g cielęciny,2 kromki bulki,2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,1 jajko,2 łyżki oleju,1/2 łyżeczki kurkumy,2 łyżki soku cytrynowego,sól, pieprz.
1. Skórkę z bulki odkroić. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Przełożyć do miski.
2. Mięso przepuścić przez maszynkę.
3. Zmielone mięso połączyć z bułka, dodać pietruszkę, jajko, kurkume, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.
4. Maso wyrobić, a następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
5. Olej rozgrzać na dużej patelni. Kulki smażyć na zloty kolor, potrząsając patelnia, aby kulki nie przyklejały się. Posypać kurkumą, dodać sok cytrynowy.Przyprawić solą i pieprzem, a następnie zalać taka ilością wody, aby przykryła kulki do polowy.
6. Zakryć przykrywka, zmniejszyć ogień i gotować 20 min. Podawać od razu.
emikra8