Kulki z drobiu.doc

(23 KB) Pobierz
BIGOS GALICYJSKI

Kulki z drobiu


Porcja dla 4 osób. Czas przygotow. 35 min.

250 g gotowanego kurczaka,
250 g cielęciny,
2 kromki bulki,
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
1/2 łyżeczki kurkumy,
2 łyżki soku cytrynowego,
sól, pieprz.

1. Skórkę z bulki odkroić. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Przełożyć do miski.

2. Mięso przepuścić przez maszynkę.

3. Zmielone mięso połączyć z bułka, dodać pietruszkę, jajko, kurkume, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.

4. Maso wyrobić, a następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego.

5. Olej rozgrzać na dużej patelni. Kulki smażyć na zloty kolor, potrząsając patelnia, aby kulki nie przyklejały się. Posypać kurkumą, dodać sok cytrynowy.
Przyprawić solą i pieprzem, a następnie zalać taka ilością wody, aby przykryła kulki do polowy.

6. Zakryć przykrywka, zmniejszyć ogień i gotować 20 min. Podawać od razu.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin