Kohersen_10_ciasta_i_dodatki_do_ciast.pdf

(1608 KB) Pobierz
untitled
ciasta i dodatki do ciast
10
413631833.008.png 413631833.009.png
ciasta i dodatki do ciast 10
Babka cytrynowa
500 g mąki pszennej
250 g masła
250 g cukru
1 opakowanie proszku do pieczenia
4 jajka
½ MK mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
pokrojona skórka z dwóch cytryn
olejek cytrynowy
60 g rodzynek
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, skórki z cytryny,
zaprogramować czas 30 s, prędkość 8–9. Przełożyć do innego naczynia, założyć
motylek, w suchym naczyniu miksującym ubić pianę z białek, miksując przez
4 min, z prędkością 5. Wyjąć motylek, dodać zmielony cukier, masło, żółtka
i zaprogramować czas 1 min, prędkość 7–8. Dodać mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia, mleko, rodzynki, wymieszać pomagając łopatką przez
1 min, z prędkością 6–7. Piec przez 45 min, w temp. 180ºC w formie na babkę
z kominkiem.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
250 g cukru
cukier waniliowy
skórka z dwóch cytryn
30 s
8-9
Przełożyć do innego naczynia
Założyć motylek
4 białka
4 min
5
zmielony cukier
250 g masła
4 żółtka
1 min
7-8
500 g mąki pszennej wymieszanej z proszkiem do pieczenia
½ MK mleka
60 g rodzynek
pomagać łopatką
1 min
6-7
Piec przez 45 min, w temp. 180ºC w formie na babkę z kominkiem.
10
ciasta i dodatki do ciast
163
413631833.010.png 413631833.011.png
Babka marmurkowa
150 g margaryny
4 jajka
250 g cukru
220 ml kefi ru
10 g cukru waniliowego
1 ł/s proszku do pieczenia
500 g mąki
2 ł/s kakao
Wykonanie:
Założyć motylek, białka włożyć do naczynia miksującego i ubijać pianę przez 4 min,
z prędkością 5. Przełożyć do innego naczynia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
w miseczce. Do naczynia miksującego włożyć margarynę, cukier, żółtka, zaprogramować czas
2 min, prędkość 6. Do utartej masy dodać kefi r, cukier waniliowy, mąkę, ucierać przez 2 min,
z prędkością 7. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać za pomocą łopatki. 2/3 ciasta
włożyć do przygotowanej formy, do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać łopatką,
połączyć obie części ciasta w formie. Piec przez 45-60 min, w temp. 18ºC.
Warianty: Zamiast kefi ru można użyć śmietanę.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Założyć motylek
białka z 4 jajek
4 min
5
Przełożyć do innego naczynia
Wymieszać w miseczce
1 ł/s proszku do pieczenia
500 g mąki
150 g margaryny
250 g cukru
4 żółtka
2 min
6
220 ml kefi ru
10 g cukru waniliowego
mąka z proszkiem do pieczenia
2 min
7
ubita piana z białek – wymieszać łopatką
2/3 ciasta włóż do przygotowanej formy
Do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać łopatką, połączyć obie części ciasta w formie.
Piec przez 45-60 min, w temp. 18ºC
Biszkopt do rolad
6 jajek
250 g cukru
180 g mąki
cukier waniliowy
Wykonanie:
Założyć motylek, do naczynia miksującego wrzucić białka z jajek, zaprogramować czas 6 min, prędkość
3. Po 4 min przez otwór w pokrywie wsypać cukier i cukier waniliowy, dodać żółtka i mieszać przez
30 s, z prędkością 3. Dodać mąkę, mieszać przez 25 s, z prędkością 3. Piec w prostokątnej formie
wyłożonej pergaminem przez 15 min, w temp. 200°C. Po upieczeniu ciasto oddzielić od pergaminu,
przełożyć na lnianą ściereczkę i razem z nią zwinąć w rulon do wystudzenia. Po wystudzeniu rozwinąć,
wypełnić kremem i ponownie zawinąć. Warianty: Zamiast kefi ru można użyć śmietanę.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
białko z 6 jajek
250g cukru (wsypywać po 4 min)
cukier waniliowy
6 min
3
6 żółtek
30 s
3
180 g mąki
25 s
3
Piec w prostokątnej formie wyłożonej pergaminem przez 15 min, w temp. 200°C. Po upieczeniu ciasto oddzielić
od pergaminu, przełożyć na lnianą ściereczkę i razem z nią zwinąć w rulon do wystudzenia. Po wystudzeniu rozwinąć,
wypełnić kremem i ponownie zawinąć.
164
ciasta i dodatki do ciast
10
413631833.001.png 413631833.002.png 413631833.003.png
Biszkopt z owocami
5 jajek
200 g cukru
260 g mąki
1 MK oliwy
600 g obranych jabłek bez gniazd
(truskawki, śliwki)
2 ł/h proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Wykonanie:
Założyć motylek, do naczynia miksującego wrzucić jajka i cukier, ubijać przez 5 min,
z prędkością 5. Następnie ustawić czas 30 s, prędkość 3, przez otwór w pokrywie
wlać oliwę, dodać pozostałe składniki (bez owoców). Ciasto wylać na wysmarowaną
blaszkę, ułożyć owoce. Piec przez 25 min, w temp. 200ºC. Warianty: Zamiast kefi ru
można użyć śmietanę.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
5 jajek
200 g cukru
5 min
5
Przez otwór w pokrywie na pracujące noże wrzucić
1 MK oliwy
260 g mąki
2 ł/h proszku do pieczenia
cukier waniliowy
30 s
3
Wylać na wysmarowaną blaszkę, ułożyć owoce. Piec przez 25 min, w temp. 200ºC
Biszkopt
6 jajek
230 g cukru
230 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wbić białka, założyć motylek, ubijać przez 3–6 min,
z prędkością 4. Dodać cukier i nadal ubijać przez 1 min, prędkość 3. Dodać żółtka
i mieszać przez 1 min , z prędkością 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
i dodawać stopniowo do masy miksując przez 10 s, z prędkością 2. Piec w tortownicy
o średnicy 24 cm przez 30 min, w temp. 180ºC.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Założyć motylek
Białka z 6 jajek
3-6 min
4
230 g cukru
1 min
3
6 żółtek
1 min
3
Wymieszać, przez otwór w pokrywie dodać
230 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 s
2
Piec w tortownicy o średnicy 24 cm przez 30 min, w temp. 180ºC.
10
ciasta i dodatki do ciast
165
413631833.004.png 413631833.005.png
Ciasteczka korzenne
300 g mąki
1 ł/h proszku do pieczenia
170 g margaryny
120 g cukru
10 g cukru waniliowego
2 jajka
2 ł/h śmietany
1 ł/h cynamonu
1 ł/h mielonych goździków
1 ł/h sproszkowanego imbiru
50 g mielonych migdałów
50 g płatków migdałowych
sól
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy,
miękką margarynę, jajka, śmietanę, szczyptę soli, cynamon, imbir, goździki i mielone
migdały. Wyrabiać ciasto przez 1 min, z prędkością 5-6. Wstawić na 60 min do lodówki.
Rozwałkować na grubość 5 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Udekorować płatkami
migdałowymi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na jasnozłoty
kolor przez 15-20 min, w temp. 180ºC. Ciastka można też ozdobić nitkami polewy
czekoladowej.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
300 g mąki
1 ł/h proszku do pieczenia
170 g margaryny
120g cukru
10 g cukru waniliowego
2 jajka
2 ł/h śmietany
1 L/h cynamonu
1 ł/h mielonych goździków
1 ł/h sproszkowanego imbiru
50 g mielonych migdałów
sól
1 min
5-6
Ciasto wstawić na 60 min do lodówki
Rozwałkować na grubość 5 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Udekorować płatkami migdałowymi. Układać na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na jasnozłoty kolor przez 15-20 min, w temp. 180ºC. Ciastka można też ozdobić
nitkami polewy czekoladowej.
166
ciasta i dodatki do ciast
10
413631833.006.png 413631833.007.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin