Kohersen_12_napoje.pdf

(739 KB) Pobierz
untitled
napoje 12
413631582.011.png 413631582.012.png
napoje 12
Jogurt naturalny
1 l słodkiego mleka
150 g naturalnego jogurtu
1 ł/h cukru
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym, zaprogramować czas 10 min, temp. 40ºC,
prędkość 2. Przełożyć do innego naczynia, „otulić kocykiem”, pozostawić na około 4 godziny,
wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Podawać w postaci podstawowej lub zmiksować
dowolne owoce, cukier przez 30 s, z prędkością 4–5, dodać do jogurtu i wymieszać.
Warianty:
300 g dowolnych owoców
1 ł/s cukru
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
1 l słodkiego mleka
150 g naturalnego jogurtu
1 ł/h cukru
10 min
40ºC
2
Przełożyć do innego naczynia, „otulić kocykiem”, pozostawić na około 4 godziny, wstawić do lodówki w celu schłodzenia.
Warianty:
300 g dowolnych owoców
1 ł/s cukru
30 s
4-5
Dodać do jogurtu i wymieszać.
Kawa mrożona
woreczek zamrożonych kostek mleka 3,2 %
6 ł/h kawy rozpuszczalnej
4 ł/h cukru pudru
½ MK dowolnego likieru (amaretto,
pomarańczowy, kokosowy)
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć kostki mleka, rozdrobnić miksując
przez 20 s, z prędkością 10. Założyć motylek, dodać pozostałe składniki,
zaprogramować czas 40 s, prędkość 5.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
woreczek zamrożonych kostek mleka 3,2 %
20 s
10
Założyć motylek
6 ł/h kawy rozpuszczalnej
4 ł/h cukru pudru
½ MK dowolnego likieru (amaretto, pomarańczowy, kokosowy)
40 s
5
12 napoje
199
12 napoje
199
413631582.013.png 413631582.014.png
Kawa cappuccino
750 g mleka
3 kostki czekolady
4–6 ł/h kawy rozpuszczalnej
3 ł/h cukru
½ MK likieru (amaretto)
Wykonanie:
5 min, temp. 90ºC, prędkość 5. Kawę podawać w fi liżankach posypaną rozdrobnioną
czekoladą.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Założyć motylek
3 kostki czekolady
750 g mleka
4–6 ł/h kawy rozpuszczalnej
3 ł/h cukru
½ MK likieru (amaretto)
5 min
90ºC
5
Koktajl leśny
500 ml mleka
2 ł/h miodu
300 g mrożonych jagód, poziomek, malin
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, zaprogramować czas
40 s, prędkość 5.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
500 ml mleka
2 ł/h miodu
300 g mrożonych jagód, poziomek, malin
40 s
5
Koktajl młodości
450 g mrożonych truskawek
1 MK płatków owsianych
2 ł/s dowolnych orzechów
150 g kefi ru lub jogurtu
Wykonanie:
Do suchego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, orzechy,
rozdrobnić miksując przez 10 s, z prędkością Turbo. Dodać pozostałe
składniki, zaprogramować czas 30 s, prędkość 6–7.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
1 MK płatków owsianych
2 ł/s dowolnych orzechów
10 s
Turbo
450 g mrożonych truskawek
150 g kefi ru lub jogurtu
30 s
6-7
200
napoje 12
413631582.001.png 413631582.002.png 413631582.003.png 413631582.004.png 413631582.005.png
Lemoniada cytrynowa
230 g cytryn (obranych, pokrojonych w plastry)
1 cytryna ze skórą (sparzona wrzątkiem, pokrojona w plastry)
80 g cukru
1 l wody
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier. Do sita
włożyć cytryny, zaprogramować czas 10 min, temp. 120ºC,
prędkość 2. Podawać dobrze schłodzoną z kostkami lodu.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
1 l wody
80 g cukru
Włożyć do sito
230 g cytryn (obranych, pokrojonych w plastry)
1 cytryna ze skórą (sparzona wrzątkiem, plastry)
10 min
120ºC
2
Podawać dobrze schłodzoną z kostkami lodu
Maślanka z zielonym ogórkiem
1000 ml maślanki
150 g obranego ogórka
1 pęczek koperku
½ ł/h soli
1 ł/h cukru
Wykonanie:
Do suchego naczynia miksującego wrzucić na wirujące noże koperek, miksować przez 6 s,
z prędkością 8<9, dodać ogórka pokrojonego w plastry, sól, cukier, zaprogramować czas 40
s, prędkość 7. Po 30 s wlać maślankę przez otwór w pokrywie. Podawać na zimno.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
1 pęczek koperku (wrzucić na wirujące noże)
6 s
8<9
150 g obranego ogórka
½ ł/h soli
1 ł/h cukru
1000 ml maślanki (po 30 s wlać przez otwór w pokrywie)
40 s
7
12 napoje
201
413631582.006.png 413631582.007.png
Napój wielowarzywny multiwitamina
150 g marchewki
150 g czerwonego buraka
150 g obranych pomidorów
150 g czerwonej papryki
150 g kiszonego ogórka
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
½ cytryny
½ ł/h soli
1,3 l wody
Wykonanie:
Do suchego naczynia miksującego na wirujące noże wrzucić czosnek i natkę
pietruszki, miksować przez 15 s, z prędkością 8. Dodać marchewkę, buraki,
paprykę, pomidory, ogórki, przyprawy, rozdrobnić miksując przez 30 s, z prędkością
10. Dodać 2 MK wody, miksować przez 30 s, z prędkością 10. Dodać pozostałą ilość
wody i mieszać przez 20 s, z prędkością 5, przecedzić przez sito.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
15 s
8
150 g marchewki
150 g czerwonego buraka
150 g obranych pomidorów
150 g czerwonej papryki
150 g kiszonego ogórka
½ cytryny
½ ł/h soli
30 s
10
2 MK wody
30 s
10
1,1 l wody
20 s
5
Przecedzić przez sito
Shake brzoskwiniowy
250 g zamrożonych brzoskwiń z puszki
3 ł/s cukru
4 MK mleka
sok z ½ cytryny
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć brzoskwinie i cukier, miksować przez 10 s,
z prędkością 8. Dodać mleko, sok z cytryny, ustawić czas 15 s, prędkość 6.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
250 g zamrożonych brzoskwiń z puszki
3 ł/s cukru
10 s
8
4 MK mleka
sok z ½ cytryny
15 s
6
202
napoje 12
413631582.008.png 413631582.009.png 413631582.010.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin