Kohersen_01_pierwsze_przepisy.pdf

(624 KB) Pobierz
untitled
pierwsze przepisy 1
413634272.007.png 413634272.008.png
pierwsze przepisy 1
Bułki grahamki
220 g wody
400 g mąki pszennej
50 g drożdży
100 g otręb pszennych
3 ł/s oliwy
1 ł/h cukru
1 ł/h soli
1 białko
mak, sezam pestki słonecznika, dyni
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, cukier, mąkę, otręby, sól,
oliwę. Wyrabiać ciasto przez 3 min z prędkością WYRABIANIE CIAST.
Ciasto wyłożyć do miseczki i wstawić do piekarnika do wyrośnięcia (czas ok.15 min,
temperatura piekarnika 50ºC). Po wyrośnięciu uformować z ciasta ok.12 bułek,
posmarować białkiem, posypać makiem, sezamem, pestkami słonecznika, dyni.
Wstawić do wyrośnięcia w piekarniku na 15 min, w temp. 50ºC. Piec przez
ok. 30 min, w temp. 180–200ºC.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
220 g wody
50 g drożdży
1 ł/h cukru
400 g mąki pszennej
50 g otrąb pszennych
3 ł/s oliwy
1 ł/h soli
3 min
Wyrabianie ciast
Wyłożyć do wyrośnięcia
Uformować z ciasta ok. 12 bułek, posmarować białkiem, posypać dowolnym ziarnem. Wstawić do wyrośnięcia
w piekarniku na 15 min, w temp. 50ºC.
Piec przez ok. 30 min w temp. 180–200ºC
Chleb pszenny ze słonecznikiem i dynią
230 g ciepłej wody
40 g drożdży
1 ł/h cukru
20 g oliwy
400 g mąki pszennej
½ ł/h soli
50 g słonecznika
50 g pestek dyni
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki w podanej kolejności,
wyrabiać przez 2 min z prędkością WYRABIANIE CIAST. Ciasto wyłożyć do
wysmarowanej podłużnej foremki, posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika
w celu wyrośnięcia na 20 min, w temp. 50ºC. Piec przez 30 min, w temp. 200ºC.
Warianty:
Chleb można posypać ziarnem słonecznika i dyni.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
230 g ciepłej wody
40 g drożdży
1 ł/h cukru
20 g oliwy
400 g mąki pszennej
½ ł/h soli
50 g słonecznika
50 g pestek dyni
2 min
Wyrabianie ciast
Wyłożyć do wysmarowanej podłużnej foremki, posmarować białkiem.
Wstawić do piekarnika w celu wyrośnięcia na 20 min, w temp. 50ºC. Piec przez 30 min, w temp. 200ºC.
1
pierwsze przepisy
2 2 23
413634272.009.png
Kawa cappuccino
750 g mleka
3 kostki czekolady
4–6 ł/h kawy rozpuszczalnej
3 ł/h cukru
½ MK likieru (Amaretto)
Wykonanie:
Założyć motylek, do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, zaprogramować
czas 5 min, temp. 90ºC, prędkość 5. Kawę podawać w fi liżankach posypaną rozdrobnioną
czekoladą
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Założyć motylek
3 kostki czekolady
750 g mleka
4–6 ł/h kawy rozpuszczalnej
3 ł/h cukru
½ MK likieru (Amaretto)
5 min
90ºC
5
Wyłożyć do wysmarowanej podłużnej foremki, posmarować białkiem.
Wstawić do piekarnika w celu wyrośnięcia na 20 min, w temp. 50ºC. Piec przez 30 min, w temp. 200ºC.
Lody truskawkowe
250 g mrożonych truskawek
woreczek (zamrożonej w kostki)
słodkiej śmietanki 12%
3 ł/s cukru
Wykonanie:
Do suchego naczynia wsypać cukier i zaprogramować czas 10 s, prędkość 10. Dodać
truskawki i kostki śmietanki, rozdrabniać przez ok. 10 s, z prędkością 10. Następnie
wyrabiać masę lodową z prędkością 5–6 za pomocą łopatki, „zdrapując” masę ze
ścianek naczynia do momentu uzyskania jednolitej masy. Przewidywany czas wyrabiania
to ok. 40–50 s.
Warianty:
Dodając 3 łyżki zamrożonych jagód, uzyskamy lody jagodowe.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
3 ł/s cukru
10 s
10
250 g mrożonych truskawek
woreczek (zamrożonej w kostki) słodkiej śmietanki
12%
10 s
10
Wyrabiać do uzyskania jednolitej masy
40–50 s
5–6
24
pierwsze przepisy 1
413634272.010.png 413634272.001.png 413634272.002.png
Masło
Wykonanie:
Przestudzić naczynie miksujące zimną wodą. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać
śmietanę. Ubijać przez 3–5 min z prędkością 4–5 do momentu drgania naczynia. Gdy utworzy
się masło, odlać maślankę do innego naczynia (stanowi doskonały napój mleczny). Do naczynia
z wyrobionym masłem wlać zimną wodę w celu przepłukania masła. Następnie przerzucić
masło do sita, odcedzając wodę. Potrząsając sitem, wyrobić osełkę.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Założyć motylek.
Do suchego, zimnego naczynia wlać
500 g śmietany (najlepiej kremówki) 36%
3–5 min
(do momentu aż
powstanie masło)
4–5
Przelać maślankę do innego naczynia.
Wlać zimną wodę w celu przepłukania masła. Następnie przerzucić masło do sita, odcedzając wodę. Potrząsając sitem,
wyrobić osełkę.
Placki ziemniaczane
750 g obranych
ziemniaków
1 cebula
2 jajka
100 g mąki pszennej
sól, pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego, miksować przez 30 s, z prędkością 8.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
750 g obranych ziemniaków
1 cebula
2 jajka
100 g mąki pszennej
sól, pieprz
30 s
8
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
1
pierwsze przepisy
25
500 g śmietany (najlepiej
kremówki) 36%
413634272.003.png
Shake truskawkowy
200 g mrożonych
truskawek
3 ł/s cukru
4 MK mleka
sok z ½ cytryny
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć truskawki i cukier, miksować przez 10 s, z prędkością 8. Dodać
mleko, sok z cytryny, ustawić czas 15 s, prędkość 6.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
200 g mrożonych truskawek
3 ł/s cukru
10 s
8
4 MK mleka
sok z ½ cytryny
15 s
6
Sok z natki pietruszki
1 jabłko (pokrojone w ćwiartki, bez pestek i łupinek)
1 cytryna (obrana, bez pestek, pokrojona w plastry)
6–7 gałązek natki pietruszki (z łodygami)
3 ł/s cukru
750 g wody
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki (oprócz
wody), miksować przez 40 s, z prędkością 10. Dodać wodę,
zaprogramować 1 min, prędkość 8 (w razie potrzeby sok przelać
przez sito).
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
1 jabłko (pokrojone w ćwiartki, bez pestek i łupinek)
1 cytryna (obrana, bez pestek, pokrojona w plastry)
6–7 gałązek natki pietruszki (z łodygami)
3 ł/s cukru
40 s
10
750 g wody
1 min
8
26
pierwsze przepisy 1
413634272.004.png 413634272.005.png 413634272.006.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin