Kotlety mielone zapiekane50 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,bułka-kajzerka jajko,łyżka zielonej pietruszki,sól, pieprz,10 dag sera żółtego,kilka pieczarek,4 dag masła,5 łyżek oleju do smażeniaWyrobić mielone mięso z dodatkiem namoczonej i odciśniętej bułki, jajkiem, zieloną pietruszką i przyprawami. Uformować 5 sztuk okrągłych lub podłużnych kotletów, otoczyć je w tartej bułce i usmażyć. Można w każdy kotlet podczas formowania włożyć cienki plasterek sera. Na usmażone kotlety położyć po krążku sera, na ser ułożyć plasterki umytych i osączonych z wody pieczarek, oprószyć papryką. Na każdy kotlet rozdzielić masło i na kilka minut przed podaniem wstawić do gorącego piekarnika. Podawać gdy ser zaczyna spływać z kotletów.
plesewa