Ragout z krewetek i pieczarek na grzankachproponuje ragout z krewetek i pieczarek na grzankach najpierw trzeba zrobic sos kremowy :20 g masla,1 mala cebulka,20 g maki,300 ml mleka,100 ml smietany kremowki,sol,cayenne do smakupodgrzac maslo i zeszklic cebulke drobno posiekana, dodac make, wymieszac i ostudzic powstala "kluske", zagotowac mleko, dodac do masy i lekko gotowac 15 - 20 minut az zgestnieje, przecedzic przez drobne sitko, dodac smietane, jeszcze raz zagotowac i jeszcze raz przecedzic, doprawic do smaku, ilosc smietanki mozna regulowac w zaleznosci od pozadanej konsystencji krewetki (male) mrozone lub ze sloiczka, puszki (jezeli mrozone, to trzeba je najpierw ugotowac) wrzucic do sosu dodac lekko usmazone na oleju pokrojone w plastry pieczarki i dodac posiekana pietruszke badz koperek, podawac na cieplo na talerzu ukladamy 1 kromke chleba tostowego podpieczonego w tosterze, polewamy to odpowiednia iloscia ragot, dekorujemy salata i kladziemy jeszcze jedna kromke chleba (przekrojana na 2 trojkaty) z boku talerza
Mniecio