Taramas.doc

(19 KB) Pobierz
Taramas

Taramas
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
100 g ikry rybiej,
4 kromki chleba,
1 mala cebulka,
120 ml oliwy,
2 cytryny,
pieprz.

1. Chleb, po zdjeciu skorki, namoczyc w wodzie, odcisnac, rozetrzec na papke.
Dodac ikre i wymieszac na jednorodna mase.
2. Wycisnac sok z cytryn i malymi porcjami, na przemian z porcjami oliwy, dodawac do chleba z ikra. Dodac szczypte pieprzu i dokladnie calosc wymieszac.
3. Wylozyc na maly talerz i przybrac czastkami cytryny oraz oliwkami, kaparami
lub tez piklami.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 10.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin