Akcent sosu musztardowego doskonale współgra z delikatnością mięsa ryby. Proste składniki, prostota wykonania, a efekt tak nie banalny!
składniki4 filety białej ryby (dorsz, morszczuk, pstrąg) - po około 15 dag każdy2 łyżki masła3 łyżki mąkisok z połowy cytrynyszczypta soliszczypta czarnego, świeżo zmielonego pieprzusos:2 łyżki musztardyszklanka kwaśnej śmietany - co najmniej 20%szczypta cukruszczypta soliświeżo zmielony czarny pieprz
sposób przygotowaniaFilety myję dokładnie, osuszam papierowym ręcznikim i spryskuję sokiem z cytryny. Odstawiam na bok.Przygotowuję sos: starannie mieszam wszystkie składniki, przelewam do rondelka i cały czas mieszając podgrzewam na małym ogniu około 3-4 minut. Dodaję sól i pieprz do smaku.Teraz czas ponownie na rybę - ścieram z niej płyn, solę, pieprzę. Na talerz wsypuję mąkę.Na dużej patelni rozgrzewam masło. Filety obtaczam w mące, strzepuję z nich jej nadmiar i kładę na pieniące się masło na patelni. Smażę na silnym ogniu przez minutę. Następnie zmniejszam ogień, przewracam filety na drugą stronę i smażę do momentu aż będą miękkie i usmażone w środku (około 2-4 minuty). Usmażone filety układam na talerzach i polewam podgrzanym i dokładnie wymieszam jeszcze raz sosem.Dekorują natką pietruszki.Podaję z piure lub ziemniakami z wody.
Mniecio