Sagnarelli z krewetkami atlantyckimi, szparagami i białą mozzarellą Makaron z oliwą czosnkową i krewetkami
Składniki dla 2 osób: • 200 g makaronu Sagnarelli • 15 krewetek atlantyckich, koktailowych (najlepiej już obranych) • 12 końcówek zielonych szparagów lub całych mini szparagów • 6 ząbków czosnku • 4 plasterki białej mozzarelli • 6 łyżek oliwy z oliwek • sól, świeżo zmielony czarny pieprz • 1/3 filiżanki startego sera parmezan Wykonanie:
· Szparagi gotuję chwilę na parze. Odkładam na bok.
· Makaron gotuję w osolonej wodzie, aż będzie al dente.
· Na patelni, na 1 łyżce oliwy delikatnie zrumieniam czosnek, uważając, aby go nie przypalić. Odkładam na bok.
· Na patelnię wrzucam ugotowany makaron, mieszam z 2 łyżkami oliwy i chwilę zrumieniam na wysokim ogniu. Zmniejszam trochę ogień i obok na patelni smażę przez 2 minuty krewetki, dokładam podgotowane na parze szparagi, odłożony czosnek, mieszam z makaronem, wciąż trzymając patelnię na ogniu. Solę i posypuję świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
· Rozkładam na talerze, polewam pozostałymi 3 łyżkami oliwy, układam plastry mozzarelli, posypuję startym parmezanem. Doprawiam ewentualnie solą i pieprzem i polewam dodatkową oliwą.
Natalia-UK