Sagnarelli z krewetkami atlantyckimi.doc

(521 KB) Pobierz
Sagnarelli z krewetkami atlantyckimi, szparagami i białą mozzarellą

Sagnarelli z krewetkami atlantyckimi, szparagami i białą mozzarellą
Makaron z oliwą czosnkową i krewetkami

Składniki dla 2 osób:

200 g makaronu Sagnarelli
15 krewetek atlantyckich, koktailowych (najlepiej już obranych)
12 końcówek zielonych szparagów lub całych mini szparagów
6 ząbków czosnku
4 plasterki białej mozzarelli
6 łyżek oliwy z oliwek
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
1/3 filiżanki startego sera parmezan
Wykonanie:

·         Szparagi gotuję chwilę na parze. Odkładam na bok.

·         Makaron gotuję w osolonej wodzie, aż będzie al dente.

·         Na patelni, na 1 łyżce oliwy delikatnie zrumieniam czosnek, uważając, aby go nie przypalić. Odkładam na bok.

·         Na patelnię wrzucam ugotowany makaron, mieszam z 2 łyżkami oliwy i chwilę zrumieniam na wysokim ogniu. Zmniejszam trochę ogień i obok na patelni smażę przez 2 minuty krewetki, dokładam podgotowane na parze szparagi, odłożony czosnek, mieszam z makaronem, wciąż trzymając patelnię na ogniu. Solę i posypuję świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

·         Rozkładam na talerze, polewam pozostałymi 3 łyżkami oliwy, układam plastry mozzarelli, posypuję startym parmezanem. Doprawiam ewentualnie solą i pieprzem i polewam dodatkową oliwą.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin