GMO-Podstawowe informacje.pdf

(283 KB) Pobierz
Organizmy_genetycznie_modyfikowane...2.indd
Państwowa
Inspekcja
Ochrony Roślin
i Nasiennictwa
Cooperation
Agency
for Local
Authorities
ORGANIZMY
GENETYCZNIE MODYFIKOWANE
PODSTAWOWE INFORMACJE
Materiał opublikowany z funduszy Unii Europejskiej
620195167.012.png
Co to jest inżynieria genetyczna?
Inżynieria genetyczna jest to zespół technik badawczych pozwalający na wyizolowanie
i charakterystykę określonych genów, a także wprowadzenie do nich określonych zmian.
Opiera się ona na technikach rekombinacji DNA czyli, technikach, która pozwala
na pobranie, wyizolowanie, mody kację i przenoszenie fragmentów DNA z jednego
organizmu do drugiego, nie tylko w obrębie jednego gatunku lecz również pomiędzy
gatunkami. W przypadku, gdy sekwencja DNA z organizmu – dawcy integruje się
w materiale genetycznym w organizmie – biorcy, cecha w nim zawarta staje się zin-
tegrowaną częścią genomu i w ten sposób organizm uzyskuje nową cechę. Inżynieria
genetyczna pozwala ponadto na dezaktywację lub zmniejszenie ekspresji konkretnego
genu. W tym przypadku, można dokonywać próby eliminowania go bądź regulacji jego
działania (tzw. technika knockout).
Co to jest GMO?
Dyrektywa 2001/18/WE 1 , de niuje GMO, jako „organizm, inny niż organizm człowie-
ka, w którym materiał genetyczny został zmieniony z wykorzystaniem technik inżynierii
genetycznej w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych, na skutek krzyżowania
i/lub naturalnej rekombinacji”. Mody kacja genetyczna polega zatem na wszczepieniu
do genomu biorcy fragmentu DNA z innego organizmu, który jest odpowiedzialny za
daną cechę. Przeniesiony gen to tzw. transgen – stąd często używana nazwa „organizmy
transgeniczne”. Po przeniesieniu transgenu do genomu biorcy jest on na stałe włączony
do genomu gospodarza i będzie trwale przekazywany organizmom potomnym.
Jakie obce geny zawierają rośliny transgeniczne?
Teoretycznie, gen wykorzystywany do transformacji jednej rośliny może pochodzić
z każdego żywego organizmu roślinnego, zwierzęcego, bakteryjnego, grzybowego. Jest
to możliwe, ponieważ informacja genetyczna każdego żywego organizmu zakodowana
zawsze jest na matrycy kwasu dezoksyrybonukleinowego (DNA), który jest jedna-
kowy w każdym organizmie. „Cegiełki”, które składają się na informację genetyczną
są jednakowe dla każdego żywego organizmu. Sposób, w jaki są one zorganizowane
decyduje o różnicach pomiędzy organizmami.
Najpowszechniej występujące mody kacje genetyczne, to:
mody kacja wprowadzająca odporność na owady
mody kacja wprowadzająca odporność na herbicydy
1 Dyrektywa 2001/18/WE z dnia 12 marca 2001 r. w sprawie zamierzonego uwalniania do
środowiska organizmów zmody kowanych genetycznie i uchylenia Dyrektywy 90/220/EWG
(Dz.Urz.WE L 106 z 17.04.2001).
1
Rośliny genetycznie mody kowane odporne na owady (rośliny Bt ) powstały poprzez
przeniesienie do nich genów, odpowiedzialnych za wytworzenie białek toksycznych
dla owadów. Najpowszechniej wykorzystywane są geny pochodzące z bakterii Bacillus
thuringensis . Gen bakteryjny koduje specy czne białko – Cry, które jest toksyczne
dla owadów. Bakteria Bacillus thuringensis znajduje także szerokie zastosowanie w rol-
nictwie ekologicznym, gdzie wykorzystywana jest jako biologiczna ochrona przeciw
niektórym rodzajom owadów. Rośliny transgeniczne, które produkują białko Cry, są
w stanie ochronić same siebie przed atakiem określonych szkodników, co w konsekwen-
cji przekłada się na zmniejszenie zużycia środków owadobójczych. Pierwszą uprawianą
rośliną Bt był ziemniak odporny na stonkę, inne to bawełna i kukurydza.
Rośliny genetycznie mody kowane odporne na herbicydy (rośliny Ht ) otrzyma-
no poprzez wprowadzenie do nich genów, które decydują o tym, iż roślina zaczyna
tolerować toksyczne działanie konkretnego herbicydu. Nadanie roślinie odporności
na herbicyd pozwala na jego stosowanie, bez obawy o zniszczenia uprawianej rośliny.
Wprowadzone geny odpowiadają za wytwarzanie enzymów rozkładających herbicydy.
W ten sposób roślina staje się na nie odporna. Mody kacja warunkująca odporność na
herbicydy jest jedną z najczęściej stosowanych. W ten sposób zmody kowano m.in.
soję, kukurydzę, rzepak, tytoń.
Odrębną, nie tak popularną, ale istotną mody kacją stosowaną u roślin jest wprowadza-
nie odporności na choroby wywoływane przez grzyby, wirusy, bakterie. Odporność na
choroby grzybowe i bakteryjne uzyskuje się poprzez wprowadzenie transgenu kodują-
cego enzymy niszczące ściany komórkowe bakterii czy grzybów. Odporność na wirusy
uzyskuje się poprzez wprowadzenie do rośliny m.in. genów białek płaszcza (kapsydu)
danego wirusa, co powoduje, że późniejsza infekcja tym wirusem jest znacznie słabsza
lub skutki choroby pojawiają się z dużym opóźnieniem.
Co nas czeka w przyszłości?
Rośliny genetycznie zmody kowane i ich zastosowanie w produkcji roślinnej można
podzielić na trzy generacje. W pierwszej generacji znajdują się rośliny, w których
zostały zmienione cechy agronomiczne. Dzięki tym mody kacjom rośliny są odporne
na herbicydy lub powszechnie występujące szkodniki.
Do roślin transgenicznych drugiej generacji zalicza się te, w których zmienia się
m.in. ich cechy jakościowe (np. zmiana pro lu kwasów tłuszczowych, zmiana stosunku
cukrów, mody kacje powodujące opóźnienie dojrzewania).
Do roślin trzeciej generacji będą natomiast zaliczane rośliny genetycznie zmody ko-
wane gromadzące w znacznych ilościach substancje chemiczne przydatne dla przemysłu
głównie farmaceutycznego, czy też biopolimery do wykorzystania w przemyśle che-
micznym. W chwili obecnej najczęściej mamy do czynienia z roślinami transgenicznymi
pierwszej generacji. Na świecie zostały wprowadzone do obrotu (w tym również do
uprawy) odmiany genetycznie zmody kowanej kukurydzy, soi, bawełny, rzepaku. Na
autoryzację oczekuje długa lista roślin. Przewiduje się, że rośliny genetycznie mody-
kowane zaliczone do drugiej generacji staną się powszechnie dostępne w okresie
2
najbliższych 10 lat, natomiast rośliny genetycznie mody kowane zaliczone do trzeciej
generacji mogą pojawić się w produkcji w drugiej dekadzie XXI w.
Jakie są zasady wprowadzania do obrotu produktów GMO?
Procedura wprowadzenia do obrotu organizmu genetycznie zmody kowanego, jako
produktu lub składnika produktu, następuje z chwilą złożenia wniosku w dowolnym
Państwie Członkowskim. Proces wprowadzania do obrotu podlega przepisom wspól-
notowym i nie ma możliwości, aby poszczególne Państwa Członkowskie samodzielnie
decydowały o wprowadzaniu bądź nie wprowadzaniu danego produktu.
Na obszarze Wspólnoty w obrocie mogą znaleźć się tylko te produkty, dla których
Komisja Europejska wydała pozytywną decyzję.
Zasada ta dotyczy zarówno tych GMO, które mają być zastosowane jako żywność,
pasza, jak również przeznaczone do dalszej reprodukcji jako nasiona. W 2004 roku, w 25
krajach członkowskich zaczął obowiązywać nowy, fundamentalnie zmieniony system
autoryzacji GMO. Podstawowa zasada wprowadzania produktów do obrotu oparta
została na standardach bezpieczeństwa oraz zagwarantowaniu konsumentom prawa
wyboru. Produkt wprowadzony do obrotu musi być bezpieczny, przed jego autoryzacją
przeprowadzana jest analiza bezpieczeństwa dla zdrowia ludzi i dla środowiska, a po
wprowadzeniu do obrotu – produkt musi być monitorowany i znakowany.
Proces autoryzacji każdego produktu GMO jest skomplikowany i trwa kilka, a na-
wet kilkanaście lat. Tak długa procedura ma na celu zagwarantowanie, że dany produkt
nie zagraża zdrowiu człowieka, jest bezpieczny dla zwierząt i dla środowiska.
W zakresie przepisów dotyczących wprowadzania do obrotu produktów GMO
istnieją dwie równoległe ścieżki ich autoryzacji, na poziomie całej Wspólnoty. Jedna
ustanowiona jest dla genetycznie zmody kowanych roślin i ich stosowania w przetwór-
stwie i przemyśle (Dyrektywa 2001/18/WE), natomiast druga przeznaczona jest dla
wprowadzenia do obrotu genetycznie zmody kowanej żywności i pasz (Rozporządzenie
1829/2003/WE).
Podstawa
prawna
Dyrektywa 2001/18/WE
Rozporządzenie 1829/2003/WE
Zakres wniosku Import, przetwarzanie; uwolnienie do środowiska
połączone z możliwością uprawy
żywność lub pasza 2
Od kiedy obo-
wiązuje
17 kwiecień 2001
19 kwiecień 2004
Obowiązek
wdrożenia przez
organy krajowe
Do 17 października 2002
niepotrzebne; rozporządzenie ma
bezpośrednie zastosowanie w krajach
członkowskich
Akty prawne,
które zostały
uchylone
Dyrektywa (90/220)
Rozporządzenie nt. Novel food (258/97)
Procedury
Złożenie wniosku do organu krajowego
Ocena wniosku i raport oceniający kraju członkowskie-
go oparty na przesłankach naukowych.
Przekazanie dokumentacji do Komisji Europejskiej,
Złożenie wniosku do organu krajo-
wego i niezwłoczne przekazanie go
przez kraj do Europejskiego Urzędu ds.
Bezpieczeństwa Żywności
3
620195167.013.png 620195167.014.png 620195167.015.png 620195167.001.png 620195167.002.png 620195167.003.png 620195167.004.png
Podstawa
prawna
Dyrektywa 2001/18/WE
Rozporządzenie 1829/2003/WE
a za jej pośrednictwem do pozostałych Państw
Członkowskich.
W przypadku uzasadnionych sprzeciwów oraz pytań
podnoszonych przez inne PCz, na zlecenie KE opra-
cowywana jest dodatkowa ocena dokumentacji przez
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
Ocena produktu opiera się wyłącznie na aspektach
naukowych w odniesieniu do bezpieczeństwa danego
produktu.
Ocena naukowa wniosku opracowywana
jest przez panel GMO Europejskiego
Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności
(EFSA). Procedura oceny kończy się wyda-
niem przez EFSA raportu oceniającego.
Decyzja
Projekt decyzji opracowany przez KE
Głosowanie przedstawicieli krajów członkowskich w Stałym Komitecie ds. Łańcucha Pokarmowego
i Bezpieczeństwa Żywności (produkty złożone na podstawie Rozporządzenia 1829/2003/WE) lub
Komitetu Regulacyjnego (produkty złożone na podstawie Dyrektywy 2001/18/WE).
Projekt decyzji może być przyjęty lub odrzucony kwali kowaną większością głosów.
Jeśli nie uzyska się kwali kowanej większości wówczas Komisja Europejska przekazuje projekt
decyzji Radzie Ministrów przy Komisji Europejskiej.
Jeżeli w wyniku głosowania w Radzie brak jest kwali kowanej większości głosów wówczas decy-
zja wraca do Komisji i Komisja Europejska podejmuje decyzję biorąc pod uwagę jedynie aspekty
naukowe świadczące o bezpieczeństwie danego produktu.
Maksymalny
okres autoryzacji
10 lat
10 lat
Źródło: http://www.gmo-compass.org/eng/regulation/regulatory_process/158.two_laws_governing_genetically_modi-
ed_plants.html 2
Jakie produkty GMO można znaleźć w obrocie handlowym i w uprawie
w Europie?
Produkty genetycznie mody kowane, które uzyskały pozwolenie w Europie na wyko-
rzystanie ich jako pasza i żywność to przede wszystkim:
kukurydza
soja
bawełna
rzepak
Dla porównania, w obrocie handlowym w USA, obok wymienionych już gatunków
występują: genetycznie zmody kowana papaja, pomidory, melony, cykoria, kabaczek,
lucerna, len, ryż.
Produkcja roślin transgenicznych odbywa się głównie poza Europą. Największymi
producentami roślin transgenicznych są Stany Zjednoczone, Kanada, Argentyna, Indie,
Chiny.
Dotychczas komercyjna uprawa roślin zmody kowanych genetycznie w Unii Euro-
pejskiej ograniczała się do dwóch odmian genetycznie zmody kowanej kukurydzy (linia
Bt176 – tylko Hiszpania oraz MON810). Kukurydza MON 810 zawiera gen, który
decyduje o jej odporności na omacnicę prosowiankę.
2 Zakres wniosku może obejmować również inne zastosowanie łącznie z uprawą, jeżeli produkt zo-
stał już dopuszczony do obrotu lub jest w trakcie oceny zgodnie z rozporządzeniem 1829/2003/WE.
4
620195167.005.png 620195167.006.png 620195167.007.png 620195167.008.png 620195167.009.png 620195167.010.png 620195167.011.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin