K W A S Y K A R B O K S Y L O W E.pdf

(192 KB) Pobierz
K W A S Y K A R B O K S Y L O W E
K W A S Y K A R B O K S Y L O W E
Aleksander Kołodziejczyk 2006.10.
Charakterystyczną grupą funkcyjną kwasów karboksylowych jest grupa karboksylowa: -
COOH , dzięki której związki te wykazują właściwości kwasowe.
Budowa grupy karboksylowej
Atom węgla grupy karboksylowej ma hybrydyzację sp 2 . Tworzy on wiązanie podwójne z
atomem tlenu (tak jak w grupie karbonylowej), i dwa pojedyncze wiązania, jedno z funkcją -
OH i drugie z resztą alkilową ( kwasy alifatyczne ) lub arylową ( kwasy aromatyczne ). Grupa
karbonylowa i hydroksylowa razem z atomem węgla, do którego są przyłączone tworzą
funkcję (grupę) karboksylową.
O
grupa karboksylowa
R
C
OH
R: alkil , aryl lu b H
W najprostszym kwasie karboksylowym – w kwasie mrówkowym ( metanowym ) grupa
karboksylowa połączona jest z atomem wodoru.
Parametry grupy karboksylowej
O
o
O
1,23
A
125 o
106 o
o
0,97
A
124 o
o
C
H
1,10
A
C
H
H
H
O
O
o
wartości k ą tów wi ą za ń długo ś ci wi ą za ń
­
W kwasie mrówkowym kąty wiązań wychodzących od karboksylowego atomu węgla
przyjmują wartości zbliŜone do 120 o , chociaŜ widoczne są wyraźne odchylenia. Ta
deformacja wynika z obecności małego atomu wodoru związanego z grupą karboksylową; w
kwasie octowym takich róŜnic juŜ nie ma.
¯
111 o
1,32
A
O
o
O
1,25
A
122 o
106 o
o
119 o
0,97
o
C
H
C
H
1,52
A
H 3
C
H 3
C
O
O
o
1,31
A
119 o
Grupa karboksylowa , podobnie jak karbonylowa jest płaska i silnie spolaryzowana .
Obecność atomu wodoru związanego z atomem tlenu sprzyja powstawaniu wi ą za ń
wodorowych i tworzeniu dimerów . Występowanie kwasów karboksylowych w postaci
dimerów podwyŜsza temperatury wrzenia tych związków. Ich cząsteczki nawet w stanie pary
są dimerami.
O
H
O
dimer
H 3
C
C
C
CH 3
kwasu
octowego
O H
O
2,67
o
1
48396795.009.png 48396795.010.png 48396795.011.png 48396795.012.png
Wyst ę powanie
Kwasy karboksylowe są bardzo rozpowszechnione w naturze. Występują w stanie wolnym
(np. kwas mrówkowy czy octowy ), ale w największej ilości w postaci estrów ( tłuszcze , woski ,
substancje zapachowe) oraz innych pochodnych, np. amidów . Amidami peptydy i białka .
Kwasy tłuszczowe będące składnikami tłuszczów i innych lipidów zawierają parzystą liczbę
atomów węgla, a ich łańcuch alifatyczny, zwykle nierozgałęziony, bywa nasycony lub
zawiera 1 albo więcej podwójnych wiązań. Najmniejszym kwasem zaliczanym do kwasów
tłuszczowych jest kwas masłowy ( C 3 H 7 COOH ), następnie zaś kapronowy ( C 5 H 11 COOH ).
4 3
6
5
3
1
COOH
COOH
H 3
C
H 3
C
2
1
4
2
kwas masłowy kwas kapronowy
Najpopularniejszym naturalnym kwasem tłuszczowym jest kwas oleinowy ( C 17 H 33 COOH ), a
pośród nasyconych – palmitynowy ( C 15 H 31 COOH ).
18
17
15
13
11
8
6
4
2
1
H 3
C
16
14
12
10
9
7
5
3
COOH
kw. oleinowy
16
COOH
H 3
C
1
kw. palmitynowy
Do popularnych zaliczają się teŜ kwasy stearynowy ( C 17 H 35 COOH ) i linolowy
( C 17 H 31 COOH ).
18
COOH
H 3
C
1
kw. stearynowy
H 3
C
COOH
12
10
9
18
13
1
kw. linolowy
Nienasycone kwasy tłuszczowe w tłuszczach jadalnych powinny mieć wiązania podwójne
niesprzęŜone, typu cis -, tak jak w kwasie oleinowym , linolowym czy linolenowym
( C 17 H 29 COOH ). Znane są takŜe naturalne kwasy karboksylowe zawierające sprzęŜone
podwójne wiązania typu trans -, np. kwas oleostearynowy , stereoizomer kwasu linolenowego ,
występujący w oleju tungowym (chińskim). Jest on szkodliwy dla zdrowia, ale znalazł
praktyczne zastosowanie – słuŜy do produkcji artystycznych farb olejnych.
Podczas modyfikacji tłuszczów naturalnych , np. w trakcie ich uwodorniania (w procesie
produkcji margaryn twardych), a takŜe w czasie długotrwałego smaŜenia i utleniania
dochodzi do izomeryzacji wiązań podwójnych: cis -
®
trans -, a więc pogarsza się ich wartość
odŜywcza.
H 3
C
COOH
18
13
12
10
9
7 6
1
kw. linolenowy
18
13
11
9
COOH
H 3
C
14
12
10
kw. oleostearynowy
Pytanie: dlaczego izomery cis - łatwiej przechodzą w trans -, a nie odwrotnie?
Kwasy wchodzące w skład wosków są zwykle nasycone i mają ponad 20 atomów węgla.
2
1
48396795.001.png
Od nienasyconego dwudziestowęglowego kwasu arachidonowego wywodzą się waŜne dla
prawidłowego funkcjonowania organizmu prostaglandyny .
11
9
8
6
5
1
O
H
1
COOH
COOH
9
8
5
20
CH 3
CH 3
12
12
14
15
20
H
H
15
kwas arachidonowy prostaglandyna A 3
W skład Ŝ ółci wchodzą naleŜące do steroidów kwasy Ŝ ółciowe . Najpopularniejszym jest kwas
cholowy . Znane są teŜ aromatyczne kwasy karboksylowe. Kwas benzoesowy pełni rolę
środka konserwującego; znajduje się w niektórych owocach, np. w Ŝurawinach. Kwas
salicylowy występuje w stanie wolnym w postaci estrów , a takŜe glikozydów . Ma działanie
przeciwgorączkowe.
H
O
H
COOH
COOH
OH
H
COOH
H H
H
H
OH
kw. benzoesowy
kwas salicylowy
kwas cholowy
Znany jest kwas migdałowy i cynamonowy , a ich nazwy wskazują pochodzenie.
OH
COOH
COOH
kwas migdałowy kwas cynamonowy
Nomenklatura
1. Zwyczajowa
Dla wiele kwasów karboksylowych powszechnie uŜywane są nazwy zwyczajowe. NaleŜą one
do najwcześniej odkrytych związków organicznych, kiedy to jeszcze nie było ustalonych
reguł nomenklaturowych. Nazwano je wówczas często od nazwy źródła, z którego zostały
wyizolowane po raz pierwszy. Z tego powodu do dzisiaj popularne są takie nazwy jak kwas:
mrówkowy , octowy , masłowy , walerianowy , laurowy , oleinowy , arachidowy , migdałowy czy
cynamonowy . Stosowane są one równieŜ w literaturze naukowej.
2. Systematyczna
Według zasad IUPAC nazwy alifatycznych, acyklicznych kwasów karboksylowych tworzy
się dodając słowo kwas do przymiotnikowej nazwy węglowodoru macierzystego
(zawierającego taki sam szkielet węglowy).
Przykłady (w nawiasach nazwy zwyczajowe):
HCOOH kwas metanowy ( mrówkowy )
CH 3 COOH kwas etanowy ( octowy )
CH 3 CH 2 COOH kwas propanowy ( propionowy )
CH 3 CH 2 CH 2 COOH kwas butanowy ( masłowy )
CH 3 CH 2 CH 2 CH 2 COOH kwas pentanowy ( walerianowy )
3
48396795.002.png 48396795.003.png 48396795.004.png 48396795.005.png
CH 3 ( CH 2 ) 4 COOH kwas heksanowy ( kapronowy )
CH 3 ( CH 2 ) 6 COOH kwas oktanowy ( kaprylowy )
CH 3 ( CH 2 ) 4 COOH kwas dekanowyy ( kaprynowy )
CH 3 ( CH 2 ) 4 COOH kwas heksadekanowy ( palmitynowy )
CH 3 ( CH 2 ) 16 COOH kwas oktadekanowy ( stearynowy )
Kwasy nienasycowne
CH 2 =CHCOOH kwas prop-2-enowy ( akrylowy )
CH 3 CH=CHCOOH kwas but-2-enowy ( krotonowy trans -)
CH 3 ( CH 2 ) 7 C=C ( CH 2 ) 7 COOH kwas oktadeka-9-enowy ( oleinowy cis -)
Cl
COOH
COOH
COOH
kwas 2-metylo- kwas 3-fenylo- kwas 3-( p -chlorofenylo)-
butanowy propanowy butanowy
W tym sposobie nazewnictwa dla atomu węgla grupy karboksylowej przyjmuje się lokant 1 .
Kwasy dikarboksylowe otrzymują końcówkę -diowy , która jest połączona ze rdzeniem
łącznikiem „ o ”.
HOOCCOOH kwas etanodiowy ( szczawiowy )
HOOCCH 2 COOH kwas propanodiowy ( malonowy )
HOOC ( CH 2 ) 2 COOH kwas butanodiowy ( bursztynowy )
HOOC ( CH 2 ) 3 COOH kwas pentanodiowy ( glutarowy )
HOOC ( CH 2 ) 4 COOH kwas heksanodiowy ( adypinowy )
HOOC ( CH 2 ) 5 COOH kwas heptanodiowy ( pimelinowy )
3. Drugi systematyczny sposób nazywania kwasów karboksylowych , takŜe zatwierdzony
przez IUPAC , polega na tym, Ŝe do zestawu słów kwas .......karboksylowy dodaje się nazwę
węglowodoru, do którego została dołączona grupa karboksylowa . Według tej zasady kwas
octowy nazywa się kwasem metanokarboksylowym , a kwas bursztynowy
etanodikarboksylowym .
CH 3 - COOH kwas metanokarboksylowy ( octowy )
HOOC - ( CH 2 ) 2 - COOH kwas etanodikarboksylowy ( bursztynowy )
Sposób wykorzystujący zestaw słów „ kwas alkanokarboksylowy ” pozwala na łatwe
tworzenie nazw kwasów cykloalkanokarboksylowych, aromatycznych i kwasów
acyklicznych o bardziej rozbudowanych łańcuchach.
CH 3 COOH
CH 2 CH 3
HOOCCHCH 2 CHCH 2 CH 2 CH 3
COOH
4
48396795.006.png 48396795.007.png
kwas 2-metylocykloheksano- kwas oktano-3,5-dikarboksylowy
karboksylowy
4. Nazewnictwo podstawnikowe
Grupę karboksylową moŜna traktować jako podstawnik i tworzyć nazwy dodając do rdzenia
przedrostek karboksy - wraz z odpowiednim lokantem. W przypadku skomplikowanych
związków moŜna łączyć dwa systemy.
COOH CH 2 COOH
CH 3 CH 2 CHCH 2 CHO HOOCCH 2 CH 2 CH 2 CHCH 2 COOH
3-karboksypentanal kwas 3-(karboksymetylo)heptanodiowy
Wła ś ciwo ś ci fizyczne i fizjologiczne
NiŜsze alifatyczne kwasy monokarboksylowe (do nonanowego ) są cieczami. Ich temperatury
wrzenia są wysokie, wyŜsze nawet niŜ temperatury wrzenia alkoholi , znacznie wyŜsze niŜ
aldehydów , eterów i w ę glowodorów o podobnej masie cząsteczkowej. Przyczyną tego jest
tendencja cz ą steczek kwasów do tworzenia dimerów stabilizowanych stosunkowo silnymi
wiązaniami wodorowymi. Kwas mrówkowy wrze w temp. 100,5 o C, a octowy , propionowy i
masłowy odpowiednio: 118, 141 i 163.
Kwas dekanowy topnieje w temperaturze 31 o C. Rozgałęzienia łańcuchów i wiązania
nienasycone znacząco obniŜają tt. kwasów. Kwas oleinowy topnieje w temp. w 16 o C., kwas
linolowy , w -12 o C, a dla porównania stearynowy – w 70 o C. Pierwsze cztery kwasy z szeregu
homologicznego, do masłowego włącznie mieszają się z wodą w kaŜdym stosunku. Od kwasu
walerianowego rozpuszczalność w wodzie szybko spada. Począwszy od kwasu
dodekanowego są praktycznie nierozpuszczalne w wodzie. Kwasy tłuszczowe są dobrze
rozpuszczalne w roztworach alkalicznych (tworzą sole) i w rozpuszczalnikach organicznych.
Sole wy Ŝ szych kwasów tłuszczowych nazywane są mydłami ; mają właściwości detergentów
dlaczego?
Zadanie : dlaczego mydła są związkami powierzchniowo czynnymi?
Stałe kwasy tłuszczowe noszą nazwę stearyny . Jest ona uŜywana do wyrobu świec
( stearynowych , są jeszcze parafinowe i woskowe ). Kropla roztopionej stearyny (lub
stopionego stałego kwasu) wlana na powierzchnię wody, tak Ŝeby utworzyła się cienka
warstwa zastyga w płatek z powierzchniami o róŜnych właściwościach. Ta część, która
stykała się z wodą jest hydrofilowa (zwilŜa się wodą), a ta druga jest hydrofobowa – kropelki
wody spływają po niej. Zjawisko to polega na tym, Ŝe w cienkiej warstwie ciekłego jeszcze
kwasu dochodzi do orientacji jego cząsteczek. Grupy karboksylowe (hydrofilowe) kierują się
do wody, a łańcuchy węglowodorowe (hydrofobowe) przyjmują pozycję nad wodą.
Zapach kwasów mrówkowego , octowego i propionowego jest ostry, duszący, kwaśny. Kwas
masłowy i jego średniocząsteczkowe homologi mają bardzo nieprzyjemny, odraŜający zapach
(odór). Zjełczałe masło ma zapach kwasu masłowego, im bardziej rozłoŜone tłuszcz do
wolnych kwasów, tym jest bardziej cuchnący. WyŜsze kwasy tłuszczowe (od kwasu
dodekanowego ) i kwasy aromatyczne są bezzapachowe.
Otrzymywanie
A . Ź ródła naturalne
Wiele kwasów tłuszczowych jest pochodzenia naturalnego. Pozyskuje się je głównie z
tłuszczów , które są ich estrami z glicerolem – zwanymi triacyloglicerolami . MoŜna je
uwalniać z tłuszczów za pomocą hydrolizy kwaśnej lub zasadowej. Częściej stosowana jest
5
48396795.008.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin