Średnia ocena: (liczba głosów: 3)
Aby móc ocenić przepiszaloguj się lub zarejestruj.
Składniki:
namoczona wcześniej i ugotowana soczewica (1,5 szklanki, uwaga: nie wylewać wody z gotowania), bardzo drobno posiekana średnia cebula, pół szklanki suchej manny, pół szklanki sezamu, sól, papryka ostra mielona
Przygotowanie: 15-30 min.
W szklance wywaru z soczewicy (może być z wodą jeśli jest mało) ugotować mannę na rzadką papkę (stężeje po ostygnięciu), uprażony na suchej patelni sezam zmielić na proszek. Wszystkie składniki razem zmiksować dokładnie i doprawić. Większą ilość można zapakować w słoiki i pasteryzować.
Wskazówki i uwagi:
Soczewicę gotować w niedużej ilości wody i na początku odkrytą. Zamiast sezamu może być gotowe tahini.
ZlotaLwica-666