Kathryn Marsden. Jak łączyć różne pokarmy. Dieta Haya.pdf

(10603 KB) Pobierz
141883869 UNPDF
Kathryn MARSDEN
Jak łączyć
różne pokarmy
Dieta doktora
Wiliama Howarda Haya
Książka i Wiedza
141883869.002.png
KATHRYN MARSDEN zainteresowała się dietą opartą na o
dzielnym spożywaniu potraw zawierających białko i skr
bię z pobudek głównie osobistych. Gdy jej choremu na raka
mężowi usunięto żołądek i śledzionę, podjęła uwieńczoną
sukcesem walkę o utrzymanie go przy życiu. Owocem
wiedzy, którą przy tym zdobyła, jest właśnie ta książka.
K siążka Jak łączyć różne pokarmy proponuje oparty na meto-
NIE TRZEBA LICZYĆ KALORII
NIE TRZEBA OGRANICZAĆ PORCJI
NIE TRZEBA WYRZEKAĆ SIĘ WSZYSTKIEGO, co SIĘ LUBI.
Jest to możliwe dzięki dobieraniu składników pożywienia w taki
sposób, by nie obciążać niepotrzebnie układu pokarmowego. Aby
to ułatwić, autorka proponuje całodzienne zestawy żywieniowe na
cztery tygodnie - wraz z przepisami. Informuje także, na czym
polega odpowiedni dobór składników, jak ustrzec się hipoglikemii,
zmory stosujących diety, na czym polega detoksykacja i jak oczy-
ścić organizm ze szkodliwych substancji.
Książka Jak łączyć różne pokarmy pomoże:
• polepszyć stan zdrowia cierpiącym na dolegliwości gastryczne;
• pozbyć się nadwagi bez uciążliwego reżimu diety,
• poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego.
Kathryn Marsden jest cenioną specjalistką od żywienia, Z bogatym
doświadczeniem, szczególnie w zastosowaniu pokarmów w leczeniu
różnych chorób i dolegliwości. Prowadzi szeroką praktykę obejmującą
doradztwo żywieniowe, a także wszechstronne badijlnia naukowe w ,
różnych dziedzinach związanych z żywieniem. Pisze ~tale artykuły do
prasy profesjonalnej i popularnej zajmującej się zdrowiem, występuje
w radiu i telewizji.
ISBN 83-05-12756-7
dzie doktora Haya sposób odżywiania, którego największą
zaletą jest to, że pozwala jeść do syta i nie tyć. A zatem:
141883869.003.png
Jak łączyc
różne pokarmy
Dieta doktora
Williama Howarda Haya
o Autorce
Kathryn Marsden studiowała początkowo hotelarstwo, co rozbudziło w
niej zainteresowanie sprawami żywienia. Kiedy u jej męża Ralpha wykryto
raka, podjęła ambitne zadanie przestudiowania różnych diet, aby mu po-
móc. Fascynujące możliwości zastosowania prostego pożywienia w lecze-
niu chorób zaintrygowały ją do tego stopnia, że całą uwagę skupiła na spra-
wach zdrowia, urody i sprawności fizycznej. Kathryn zdobyła kwalifikacje
specjalistki od żywienia. Obecnie prowadzi intensywną praktykę w tej dzie-
dzinie, pomagając ludziom cierpiącym na rozmaite choroby i dolegliwości
spowodowane stresem. Jej badania obejmują fizjologię, anatomię, biolo-
gię, biochemię i żywienie w ujęciu naturopatycznym i ortomolekularnym.
Ma dyplomy w dziedzinie żywienia klinicznego i doradztwa żywieniowego,
pisuje artykuły do gazet i prowadzi stałe kolumny w profesjonalnych i po-
pularnych czasopismach zajmujących się zdrowiem. Jest współautorkąroz-
licznych publikacji.
Głos Kathryn można usłyszeć w BBC oraz w lokalnych i niezależnych
stacjach radiowych i telewizyjnych. Wykłada w Instytucie Tisseranda i przy-
bliża zasady żywienia studentom w Royal Masonic Hospital i Colleges of
Further Education. Mile widziana jako prelegentka, prowadzi wykłady i se-
minaria w całym kraju. Czas między kolejnymi podróżami Kathryn spędza
w domu w rolniczym rejonie Wiltshire. Z zamiłowaniem uprawia ogródek,
w czym asystująjej przygarnięte koty Sophie i Sylwester.
Przełożył Krzysztof Salawa
Książka i Wiedza
-~
2
Kathryn MARSDEN
141883869.004.png
Originally published by Thorsons, a Oivision of HarperCollins Publishers LTO
under the title: Food Combining Oiet
Spis treści
Projekt okładki i opracowanie graficzne: Jerzy Rozwadowski
Redaktor: Leszek Otrębski
Redaktor techniczny: Krystyna Kaczyńska
Korekta: Ewa Długosz-Jurkowska, Ewa Dmowska
© Kathryn Marsden 1993
© Copyright for the Polish edition by "Książka i Wiedza", 1995
I
PODZIĘKOWANIA. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . \. .. 9
The Authar asserts the moral right to be identified as the Authar of this work.
PRZEDMOWA. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 11
SŁOWO WSTĘPNE. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 13
Wszelkie prawa zastrzeżone, łącznie z prawem powielania irozpowszech-
niania części lub całości dzieła w jakiejkolwiek formie, a także opracowywa-
nia i przechowywania w systemach gromadzenia danych.
JAK KORZYSTAĆ Z TEJ KSIĄżKI. . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 17
Wydawnictwo " Książka i Wiedza "
Warszawa 1995
Wyd. I
Obj. ark. druk. 10
Skład wykonano w systemie Politype w " KIW "
Druk i oprawę wykonała D rukarnia Okręgowego
Przedsiębiorstwa Geodezyjno-Kartograficznego
" OPeGieKa " w Elblągu ul. Tysiąclecia 11
DLACZEGO DIETY NIE SKUTKUJĄ. . . . . . . . . . . . . . . . . .. 19
Dlaczego się odchudzamy " 20
Czym właściwie jest dieta. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 20
Zbyt rygorystyczna dieta może zaszkodzić zdrowiu. . . . . . . . . . .. 20
Koniec z liczeniem kalorii. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 21
Ile kilogramów należy stracić. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 23
ŚWIADOME ŁĄCZENIE POKARMÓW W UPROSZCZENIU. . . . . 26
KOSZMAR ODCHUDZAJĄCYCH SIĘ: HIPOGLIKEMIA. . . . . . . 32
Jak to się dzieje. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 32
Nie wszystkiemu winna psychika. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 33
Pierwsza pomoc na wypadek hipoglikemii. . . . . . . . . . . . . . . . .. 34
Słodkie dodatki. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 35
Alternatywne sposoby słodzenia (skrobia). . . . . . . . . . . . . . . .. 36
Słodkie poczęstunki (skrobia). . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 36
Nie masz siły poddać się diecie. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 38
Wypoczynek, relaks i sen. . . . .
Trzynaście tysięcy dwieście sześćdziesiąta szósta publikacja "KiW"
ISBN 83-05-12756-7
. . . . . . . . . . . . . . .. 38
5
141883869.005.png
.lAI' WA7,NI\ .II':S'I'( DTR WANIE
I ()CZYSZ 'ZANII~ ORGANlZMU 40
PIJ wi cej wody. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 40
l lcrbata i kawa. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 41
Odtruwanie i oczyszczanie. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 42
Dieta odtruwająca. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 42
Jak ważne jest dobre krążenie. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 43
Szczotkowanie skóry. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 44
Kryzys ozdrowieńczy. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 44
Przyjazne bakterie. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 46
Znaczenie regularnych ćwiczeń. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 48
Ćwicz z umiarem. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 48
Jak poprawić trawienie. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 49
Chleb (kwasotwórczy, skrobiowy). . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 65
Płatki śniadaniowe (kwasotwórcze, skrobiowe). . . . . . . . . . . . . .. 66
Kiełki pszenicy i owsa. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 67
Makaron (kwasotwórczy, skrobiowy). . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 67
Brązowy ryż (kwasotwórczy, skrobiowy). . . . . . . . . . . . . . . . .. 68
Ziemniaki w mundurkach (zasadotwórcze, skrobiowe). . . . . . . . . .. 69
GRUPY ŻYWNOŚCI - POKARMY NEUTRALNE . . . . . . . . . . .. 70
Nie bój się warzyw. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 70
Słowo o orzechach i nasionach. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 71
Tłuszcze i oleje. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 72
OWOCE I SOKI OWOCOWE (ZASADOTWÓRCZE). . . . . . . . .. 76(
Owoce najlepiej jeść osobno. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 77
CHEMIA A ŻYWIENIE 52
Żywność kwaso- i zasadotwórcza. . . . .. . . . . . . . . . . . . . . .. 53
Przestrzegaj prostych zasad. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 53
NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH
- PRZYPADEK SZCZEGÓLNY. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 80
Fasola, soczewica, groch, groch włoski, orzeszki ziemne. . . . . . . . .. 80
Bezgazowa fasola. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 81
GRUPY ŻYWNOŚCI - PRODUKTY BIAŁKOWE. . . . . . . . . . . 56
Sery (kwasotwórcze, białkowe). . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 56
Jogurt (zasadotwórczy, białkowy). . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 57
Mleko (kwasotwórcze, białkowe - jeśli pasteryzowane; zasadotwórcze,
białkowe - jeśli świeże lub nie pasteryzowane). . . . . . . . . . . . .. 59
Surowe mleko (zasadotwórcze, białkowe). . . . . . . . . . . . . . . .. 60
Kozie i owcze mleko (kwasotwórcze, białkowe - jeśli pasteryzowane;
zasadotwórcze, białkowe - jeśli surowe lub nie pasteryzowane). . . . 60
Mleko sojowe (kwasotwórcze, białkowe) '. . . . . . . . . . . . . . . . .. 60
Jaja (kwasotwórcze, białkowe). . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 61
Ryby (kwasotwórcze, białkowe). . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 62
Mięso (kwasotwórcze, białkowe). . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 62
PRZEPISY. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 84
Zakupy. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 84
TYDZIEŃ PIERWSZY . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 86
TYDZIEŃ DRUGI. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 101
TYDZIEŃ TRZECI 112
TYDZIEŃ CZWARTY. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 123
PRZEPISY AUTORSKIE. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 134
WYKAZY PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH. . . . . . . . . . . .. 139
Produkty, które można łączyć z posiłkami białkowymi. . . . . . . . .. 139
Produkty, które łączą się dobrze z posiłkami skrobiowymi 142
Produkty neutralne. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 144
Warzywa. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 144
GRUPY ŻYWNOŚCI - PRODUKTY SKROBIOWE. . . . . . . . . .. 64
Słowo o otrębach pszenicznych. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 64
6
7
141883869.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin