Pleśniak.doc

(3 KB) Pobierz
Pleœniak

Pleśniak

(porcja składników na prodiż)

 

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej (czubate)

1 szklanka cukru

4 jajka

1 kostka margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

kisiel (czerwony lub żółty)

½ słoika dżemu dowolnego

bakalie: rodzynki, krojone morele itp.

 

Wykonanie:

Z mąki, cukru, żółtek, proszku do pieczenia i margaryny – zagnieść ciasto kruche. Podzielić na 3 części. Do jednej części ciasta dodać kakao, zagnieść. Ciasto zamrozić.

Prodiż lub duża tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód zetrzeć na tarce jedną część ciasta (białą) i zapiec kilka minut (nie rumienić).

Na ciepłe podpieczone ciasto wyłożyć dżem i posypać bakaliami. Na wierzch zetrzeć na tarce (duże otwory) ciasto ciemne.

Białka ubić na pianę z 1 łyżką cukru, pod koniec ubijania dodać kisiel w proszku. Na ciemne ciasto wyłożyć ubitą pianę i wszystko posypać utartym ciastem (trzecia biała część).

Piec 40-50 minut w temperaturze 170-180 º C.

Jeżeli pieczemy w piekarniku, który przypala pod tortownicę podkładamy większą blachę.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin