(porcja składników na prodiż)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (czubate)
1 szklanka cukru
4 jajka
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
kisiel (czerwony lub żółty)
½ słoika dżemu dowolnego
bakalie: rodzynki, krojone morele itp.
Wykonanie:
Z mąki, cukru, żółtek, proszku do pieczenia i margaryny – zagnieść ciasto kruche. Podzielić na 3 części. Do jednej części ciasta dodać kakao, zagnieść. Ciasto zamrozić.
Prodiż lub duża tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód zetrzeć na tarce jedną część ciasta (białą) i zapiec kilka minut (nie rumienić).
Na ciepłe podpieczone ciasto wyłożyć dżem i posypać bakaliami. Na wierzch zetrzeć na tarce (duże otwory) ciasto ciemne.
Białka ubić na pianę z 1 łyżką cukru, pod koniec ubijania dodać kisiel w proszku. Na ciemne ciasto wyłożyć ubitą pianę i wszystko posypać utartym ciastem (trzecia biała część).
Piec 40-50 minut w temperaturze 170-180 º C.
Jeżeli pieczemy w piekarniku, który przypala pod tortownicę podkładamy większą blachę.
Michiyo09