Ciasto Kokosowe.doc

(21 KB) Pobierz
Ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe


ciasto:

    * 1 kostka masła lub margaryny
    * 6 żółtek
    * 2 jajka
    * 15 dag cukru pudru
    * 20 dag mąki
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * 1 słoik gęstego dżemu porzeczkowego
    * 100 g rodzynków
    * 100 g posiekanych orzechów włoskich
    * 6 białek
    * szczypta soli
    * 20 dag cukru kryształu
    * 20 dag kokosu

Masło utrzeć z cukrem pudrem, po jednym dodać żółtka i stopniowo jajka (by masa się nie zwarzyła, żółtka i jajka powinny mieć temperaturę pokojową). Na końcu wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować dżemem, posypać bakaliami.

Białka ubić ze szczyptą soli, małymi porcjami dosypać cukier kryształ - co usztywni pianę. Na samym końcu dodać kokos i wyłożyć na placek.

-

Piec od 1 godziny do 1 godziny i 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Sprawdzić patyczkiem. Uwaga: jeśli podczas pieczenia zauważymy, że beza się zrumieniła a ciasto jeszcze nie upiekło, należy przykryć placek folią aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz).

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin