Ciasto kokosowe
ciasto: * 1 kostka masła lub margaryny * 6 żółtek * 2 jajka * 15 dag cukru pudru * 20 dag mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 słoik gęstego dżemu porzeczkowego * 100 g rodzynków * 100 g posiekanych orzechów włoskich * 6 białek * szczypta soli * 20 dag cukru kryształu * 20 dag kokosuMasło utrzeć z cukrem pudrem, po jednym dodać żółtka i stopniowo jajka (by masa się nie zwarzyła, żółtka i jajka powinny mieć temperaturę pokojową). Na końcu wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować dżemem, posypać bakaliami.Białka ubić ze szczyptą soli, małymi porcjami dosypać cukier kryształ - co usztywni pianę. Na samym końcu dodać kokos i wyłożyć na placek.-Piec od 1 godziny do 1 godziny i 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Sprawdzić patyczkiem. Uwaga: jeśli podczas pieczenia zauważymy, że beza się zrumieniła a ciasto jeszcze nie upiekło, należy przykryć placek folią aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz).
Michiyo09