Zymloki slaskie Skladniki: Mieso z glow wieprzowych ugotowane 70 dag Podgardle 60 dag Cielecina bez kosci lub okrawki 20 dag Pluca wieprzowe lub cielece 70 dag Watroba wieprzowa 70 dag Krew 70 dag Skorki wieprzowe 15 dag Bulka tarta 70 dag Cebula 15 dag Ziele angielskie mielone 4-5 sztuk Galka muszkatulowa,sol,majeranek,pieprz naturalny zmielony jelita cienkie Przepis: Cale mieso,skorki i podroby po ugotowaniu zemlec wraz z surowa cebula i surowa watroba(watrobe zmielic dwukrotnie lub zmielic raz i przetrzec przez sito).Bulke tarta namoczyc w wywarze z miesa i podrobow.Wszystkie skl adniki polaczyc wraz z wszystkimi przyprawami,nie zalujac przy tym pieprzu.Mase dokladnie wyrobic.Nie powinnna byc ona za rzadka.Przygotowana masa napelnic czyste jelita,podobnie jak w przypadku krupniokow.>Gotowac we wrzacej wodzie ok.20 minut,podobn ie jak krupnioki.
m.wisniowska1