MAKOWIEC BISZKOPTOWY Z MASĄ(1).doc

(21 KB) Pobierz
MAKOWIEC BISZKOPTOWY Z MASĄ

MAKOWIEC BISZKOPTOWY Z MASĄ

 

25 dkg cukru

6 jaj

5 dkg orzechów grubo krojonych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

25 dkg maku

 

Mak należy sparzyć, zmielić 3 razy. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać po trochu maku, nadal ucierać. Do maku dodać sok z cytryny i skórkę, dalej ucierać na koniec dodać pianę z białek. Dodać pokrojone orzechy.

 

BISZKOPT

4 łyżki mąki

4łyzki cukru

4 jaja

 

 

WYKONANIE

Białka ubić na sztywno i dodać po trochu cukru, a potem po jednym żółtku i dobrze ubić. Najpierw nalać do brytfanki masę z maku a na wierzch biszkopt i piec.

 

 

MASA ORZECHOWA

15 dkg orzechów mielonych

15 dkg cukru pudru

15 dkg masła

1 szklanka mleka

1 kieliszek spirytusu

 

Mielone orzechy wsypać do gorącego mleka i zostawić, aby wystygły. Masło utrzeć z cukrem na masę. Gdy orzechy wystygną dodać do utartego masła. Ciasto odwracamy do góry nogami i masą posmarować upieczony placek i zalać polewą.

 

SMACZNEGO!!!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin