PASZTET Z KURCZĄT
Składniki
dla 4-6 osób
udka z kurczaka, 6łyżeczka soku z cytryny, po szczypcie szałwii i rozmarynu, wątróbki drobiowe, 10 dagcielęcina, 15 dagsłonina, 15 dagJaja, 2-3cebula, pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej, masło, 5 dagłyżka bułki tartej, pół szklanki białego wytrawnego wina, szklanka bulionu, sól i pieprz, mieszanka posiekanych ziół, 2 łyżki
czas przygotowania: > 90 min
1. Kurze udka natrzeć sokiem z cytryny, szałwią i rozmarynem, zostawić na pół godziny, po czym w płaskim rondlu zalać gorącym bulionem i gotować ok. 40 min pod przykryciem, na niewielkim ogniu. Przestudzić, zdjąć skórę, wyjąć kości.2. W rondlu stopić łyżkę masła, zeszklić pokrojoną w grube plastry cebulę, włożyć pokrojoną cielęcinę i 10 dag pokrojonej słoniny, skropić winem, dusić pod przykryciem ok. 20 min, po czym dodać wątróbki i mięso z udek razem z bulionem, w którym się dusiły.3. Gotować na dużym ogniu ok. 5 min, aby odparować nadmiar płynu, przestudzić,przepuścić 2-3 razy przez maszynkę, przyprawić solą, pieprzem i gałką, wbić jaja, dokładnie wyrobić masę.4. Foremkę lekko posmarować masłem, wysypać bułką tartą, wyłożyć cieniutkimi paskami słoniny (5 dag), napełnić przygotowaną masą, przykryć folią, wstawić do nagrzanego piekarnika. Pasztet piec 30-35 min. Ostudzić, posypać ziołami, lekko docisnąć. Podawać np. z sosemśmietanowym.
wojasz68