Lasagne ze szpinakiem i serami.odt

(10 KB) Pobierz

Lasagne ze szpinakiem i serami

 

 

składniki

       500 g makaronu lasagne płaty

       2 ½ szklanki świeżego szpinaku

       sól

       czarny pieprz

       4 łyżki roztopionego masła

       3 łyżki startego na tarce o dużych otworach sera gruyère

       3 łyżki startego parmezanu

       1 szklanka sera ricotta

       ½ szklanki crème fraîche

       świeżo starta gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

  1. Nagrzewamy piekarnik.
  2. Szpinak opłukujemy i mokry wkładamy do rondla.
  3. Przykrywamy i podgrzewamy 5 min.
  4. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą
  5. Odciskamy jej nadmiar, drobno siekamy.
  6. Gotujemy płaty lasagne w dużej ilości osolonej wody, aż będą al dente,
  7. Odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku.
  8. Odrobiną masła natłuszczamy żaroodporną formę o wymiarach 20x30 cm.
  9. W misce łączymy szpinak, sery, cr?me fraîche, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
  10. Na dnie formy układamy warstwę płatów lasagne i rozsmarowujemy 3 łyżki sosu szpinakowego.
  11. Powtarzamy czynności, do zużycia makaronu; układamy najwyżej 6 warstw.
  12. Ostatnią smarujemy resztą sosu szpinakowego , polewamy resztą masła i zapiekamy 20-30 minut, aż powierzchnia się zarumieni.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin